ßßß Cookit - przepis na Węgorz smażony

Węgorz smażony

nazwa

Wykonanie

Kolejny już raz porzuciłam bloga na zbyt długo, zaległych przepisów mam chyba na rok z góry i pewnie długo jeszcze nie mogłabym się zebrać... gdyby nie Paweł, który jakiś czas temu, przytargał mi do domu, złowionego osobiście węgorza i dumny bardzo, nie mógł się doczekać, aż pokażę go światu. ;)
Świeżego węgorza miałam okazję jeść po raz pierwszy - jest naprawdę smaczny, nawet ja, zdeklarowana zwolenniczka ryb morskich, zjadłam go z przyjemnością. :)
źródło: www.doradcasmaku.pl
(podaję ze swoimi zmianami)
ok. 1,5 kg węgorz
liść laurowy
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
2 cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
jajko
bułka tarta
mąka
klarowane masło do smażenia
sól, pieprz
Oczyszczonego, pozbawionego skóry węgorza pokroić na kawałki długości 6-8 cm. Posolić i odstawić na 15 minut. Z obranych warzyw i przypraw ugotować wywar. Włożyć kawałki węgorza i gotować ma małym ogniu około 15 minut. Następnie wyjąć, delikatnie osuszyć, posolić, przesypać mąką, moczyć w jajku roztrzepanym z jedną łyżką wody i obsypać bułką tartą. Smażyć do zarumienienia z każdej strony, na silnie rozgrzanym maśle. Następnie dosmażać na małym ogniu lub wstawić na kilka minut do piekarnika. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/08/Wegorz-smazony.html