Wykonanie
Mój Mąż jest wielbicielem wszelkiego rodzaju pasztetów. Niestety nie może jeść zbyt często takich sklepowych, ponieważ są tłuste i
potem męczy go zgaga. Ten pasztet jest bez dodatku tłuszczu, więc może się nim zajadać bez przykrych konsekwencji. Jest smaczny i bez zbędnych konserwantów. Watro zrobić taki raz na jakiś czas, szczególnie jeśli w domu jest miłośnik pasztetu.

Pasztet Drobiowy do SłoiczkówSkładniki:
kurczak - u mnie 9 pałeczek z
kurczaka (waga z kością: 850 g / po ugotowaniu bez kości: 395 g)200 g
wątróbki1
marchewka1
pietruszkamała
cebula2
ziela angielskie2
listki laurowesól100 g
kaszy manny3 łyżki
majerankupół łyżki
vegetypieprzsporo świeżo startej
gałki muszkatołowej2
jajkaKurczaka,
wątróbkę,
marchew,
pietruszkę,
cebulę,
listki laurowe,
ziele angielskie i odrobinę
soli włóż do dużego garnka i zalej
wodą, tak aby wszystko zakryła. Gotuj do czasu aż
mięso i warzywa będą miękkie.
Mięso i warzywa wyjmij na talerz, a pozostały rosół przecedź przez sitko. Wlej z powrotem do garnka, wsyp
kaszę manną i ugotuj. Odstaw.

Wystudzone
mięso obierz z kości i przemiel z warzywami przez maszynkę lub tak jak ja zmiksuj w malakserze.

Zmieloną masę dodaj do ugotowanej
kaszy manny i przypraw
majerankiem,
pieprzem,
solą i przede wszystkim
gałką muszkatołową - jej nie żałuj (koniecznie próbuj i dopraw wedle własnego smaku).

Dodaj
jajka i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Konsystencja będzie dość rzadka, ale po pasteryzacji pasztet zgęstnieje.

Przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków (pozostawiając około 2 cm pustego miejsca), szczelnie zakręć i ustaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 170°C, kiedy zawartość słoiczków zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę do 130°C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiczki do wystudzenia. Jeśli chcesz możesz dla pewności powtórzyć pasteryzację kolejnego dnia.

*W czasie pasteryzacji ze słoiczków może wyciec trochę płynu, ale nie ma się co obawiać - nie jest to zły znak, wszystko jest dobrze - jednak pamiętaj o papierze do pieczenia, który zapobiegnie późniejszemu szorowaniu blaszki ;)SMACZNEGO!



