ßßß
Pasztet Drobiowy do SłoiczkówSkładniki:kurczak - u mnie 9 pałeczek z kurczaka (waga z kością: 850 g / po ugotowaniu bez kości: 395 g)200 g wątróbki1 marchewka1 pietruszkamała cebula2 ziela angielskie2 listki laurowesól100 g kaszy manny3 łyżki majerankupół łyżki vegetypieprzsporo świeżo startej gałki muszkatołowej2 jajkaKurczaka, wątróbkę, marchew, pietruszkę, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli włóż do dużego garnka i zalej wodą, tak aby wszystko zakryła. Gotuj do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie.
Mięso i warzywa wyjmij na talerz, a pozostały rosół przecedź przez sitko. Wlej z powrotem do garnka, wsyp kaszę manną i ugotuj. Odstaw.
Wystudzone mięso obierz z kości i przemiel z warzywami przez maszynkę lub tak jak ja zmiksuj w malakserze.
Zmieloną masę dodaj do ugotowanej kaszy manny i przypraw majerankiem, pieprzem, solą i przede wszystkim gałką muszkatołową - jej nie żałuj (koniecznie próbuj i dopraw wedle własnego smaku).
Dodaj jajka i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Konsystencja będzie dość rzadka, ale po pasteryzacji pasztet zgęstnieje.
Przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków (pozostawiając około 2 cm pustego miejsca), szczelnie zakręć i ustaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 170°C, kiedy zawartość słoiczków zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę do 130°C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiczki do wystudzenia. Jeśli chcesz możesz dla pewności powtórzyć pasteryzację kolejnego dnia.
*W czasie pasteryzacji ze słoiczków może wyciec trochę płynu, ale nie ma się co obawiać - nie jest to zły znak, wszystko jest dobrze - jednak pamiętaj o papierze do pieczenia, który zapobiegnie późniejszemu szorowaniu blaszki ;)SMACZNEGO!


