ßßß Cookit - przepis na Pasztet Drobiowy do Słoiczków

Pasztet Drobiowy do Słoiczków

nazwa

Wykonanie

Mój Mąż jest wielbicielem wszelkiego rodzaju pasztetów. Niestety nie może jeść zbyt często takich sklepowych, ponieważ są tłuste i potem męczy go zgaga. Ten pasztet jest bez dodatku tłuszczu, więc może się nim zajadać bez przykrych konsekwencji. Jest smaczny i bez zbędnych konserwantów. Watro zrobić taki raz na jakiś czas, szczególnie jeśli w domu jest miłośnik pasztetu.
Pasztet Drobiowy do Słoiczków
Składniki:
kurczak - u mnie 9 pałeczek z kurczaka (waga z kością: 850 g / po ugotowaniu bez kości: 395 g)
200 g wątróbki
1 marchewka
1 pietruszka
mała cebula
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól
100 g kaszy manny
3 łyżki majeranku
pół łyżki vegety
pieprz
sporo świeżo startej gałki muszkatołowej
2 jajka
Kurczaka, wątróbkę, marchew, pietruszkę, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli włóż do dużego garnka i zalej wodą, tak aby wszystko zakryła. Gotuj do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie.
Mięso i warzywa wyjmij na talerz, a pozostały rosół przecedź przez sitko. Wlej z powrotem do garnka, wsyp kaszę manną i ugotuj. Odstaw.
Wystudzone mięso obierz z kości i przemiel z warzywami przez maszynkę lub tak jak ja zmiksuj w malakserze.
Zmieloną masę dodaj do ugotowanej kaszy manny i przypraw majerankiem, pieprzem, solą i przede wszystkim gałką muszkatołową - jej nie żałuj (koniecznie próbuj i dopraw wedle własnego smaku).
Dodaj jajka i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Konsystencja będzie dość rzadka, ale po pasteryzacji pasztet zgęstnieje.
Przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków (pozostawiając około 2 cm pustego miejsca), szczelnie zakręć i ustaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 170°C, kiedy zawartość słoiczków zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę do 130°C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiczki do wystudzenia. Jeśli chcesz możesz dla pewności powtórzyć pasteryzację kolejnego dnia.
*W czasie pasteryzacji ze słoiczków może wyciec trochę płynu, ale nie ma się co obawiać - nie jest to zły znak, wszystko jest dobrze - jednak pamiętaj o papierze do pieczenia, który zapobiegnie późniejszemu szorowaniu blaszki ;)
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/11/pasztet-drobiowy-do-soiczkow.html