ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

W każdym regionie Polski na tradycyjny kapuśniak ze słodkiej kapusty mówi się inaczej.
Gdzieniegdzie jest to parzycha ... gdzie indziej parzybroda, jeszcze w innym regionie mówią słodki kapuśniak. W każdym razie ta stara, "babcina" zupka ma wiele zalet. Jest prosta, tania, szybka do ugotowania no i bardzo smaczna :)
Pewnie ile domów tyle przepisów na kapuśniak.
Niektórzy dodają do niego fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ...
Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu.
Składniki:
1 główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
biała część pora
3 ziemniaki
ziele angielskie
liść laurowy
sól
3 udka z kurczaka
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie już wszelkie zasmażki.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/02/kapusniak-z-woskiej-kapusty.html