Wykonanie
W każdym regionie Polski na tradycyjny kapuśniak ze
słodkiej kapusty mówi się inaczej.Gdzieniegdzie jest to parzycha ... gdzie indziej parzybroda, jeszcze w innym regionie mówią słodki kapuśniak. W każdym razie ta stara, "babcina" zupka ma wiele zalet. Jest prosta, tania, szybka do ugotowania no i bardzo smaczna :)Pewnie ile domów tyle przepisów na kapuśniak.Niektórzy dodają do niego
fasolkę szparagową, inni
pomidory lub
czosnek ...Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu.

Składniki:1 główka
kapusty (u mnie wyjątkowo włoska)3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerabiała część
pora3
ziemniakiziele angielskieliść laurowysól3
udka z kurczakasól i
pieprz do smakuWykonanie:

Umyte udka zalewamy
wodą, dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie
kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy lub kroimy nożem na paski.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchew,
seler,
pietruszkę ścieramy na oczkach,
por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się
bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie.
Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy
sola,
pieprzem i
koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie już wszelkie zasmażki.