Wykonanie
Chłodne dni zbliżają się wielkimi krokami. To czas, gdy spada odporność naszych organizmów. Szybko łapiemy infekcje i jesteśmy podatni na przeziębienie.Dziś chciałbym Wam zaproponować idealną i naturalną profilaktykę. A jest nią zdrowa i bogata w witaminy zupa jarzynowa. Wzmocni odporność i rozgrzeje. Do tego jest bardzo pożywna, zdrowa, a zarazem lekka.
Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 9 , 00 złSKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l):2
udka z kurczaka3
marchewki1
pietruszka1
por1
seler1 szklanka
fasolki szparagowej1 szklanka
brokuł1 szklanka
kalafiora4 średnie
ziemniaki5
liści laurowych5
ziele angielskiesól,
pieprznatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej:Do garnka wkładamy
kurczaka i zalewamy
wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum.
Marchewkę,
pietruszkę,
pora i
selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się
kurczaka. Następnie dodajemy
fasolkę szparagową,
kalafiora,
brokuły i pokrojone w kostkę
ziemniaki.Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy
solą i
pieprze.Podajemy ze świeżo posiekaną
natką pietruszki. Smacznego.