ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z kapustą

Zupa jarzynowa z kapustą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki.
Składniki:
porcja rosołowa
3 skrzydełka
3 liście laurowe
14 ziaren ziela angielskiego
14 ziaren pieprzu
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
sól do smaku
1 pietruszka
1/2 pora
kawałek selera
40 dag kapusty
5 marchewek
40 dag ziemniaków
ząbek czosnku
Wykonanie:
Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą.
Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy porcję rosołową oraz skrzydełka i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę.
Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Vegetę.
Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy pietruszkę, pora, seler, sól.
Po kolejnych 30 minutach wyciągamy mięso i włoszczyznę.
Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy.
Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy kapusta jest lekko miękka.
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy marchewka jest lekko miękka.
Całość gotujemy, aż zmiękną ziemniaki.
Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany ząbek czosnku.
Mięso, które wyciągnęliśmy z garnka, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/zupa-jarzynowa-z-kapusta.html