Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z
kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki
ziemniaka i
kapusty oraz
słodycz marchewki.
Składniki:porcja rosołowa3 skrzydełka3
liście laurowe14 ziaren
ziela angielskiego14 ziaren
pieprzu2 płaskie łyżeczki
Vegety domowej roboty (mieszanka
suszonych warzyw i
ziół)
sól do smaku1
pietruszka1/2
porakawałek
selera40 dag
kapusty5
marchewek40 dag
ziemniakówząbek
czosnkuWykonanie:Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną
wodą.Do garnka wlewamy 2 litry zimnej
wody, wkładamy porcję rosołową oraz skrzydełka i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę.Gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.Po tym czasie wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
Vegetę.Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy
pietruszkę,
pora,
seler,
sól.Po kolejnych 30 minutach wyciągamy
mięso i
włoszczyznę.
Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy.
Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy
kapusta jest lekko miękka.
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy
marchewka jest lekko miękka.Całość gotujemy, aż zmiękną
ziemniaki.Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany ząbek
czosnku.
Mięso, które wyciągnęliśmy z garnka, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnej: