Wykonanie
Kurczak tikka
masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich
indyjskich przypraw, to
kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same
mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm..
pomidorowo-
jogurtowy, pachnący
papryką,
curry,
kolendrą ...Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój
kurczak tikka
masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz wywołałby burzę nieprzyjemnych komentarzy... typu: jak to: tikka
masala bez
imbiru, kuminu??Jak to tikka
masala bez
przyprawy garam masala?Niestety nie wszystkie
przyprawy są zawsze pod ręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje
kubki smakowe :)Zatem dziś
kurczak tikka
masala w ... walijskim wydaniu :)

Składniki:2
piersi z kurczaka3 łyżki
jogurtu greckiego2
cebulepuszka (lub kartonik)
pomidorów w sosie własnym2 łyżki
śmietanki kremówki2 ząbki
czosnku2 małe
papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony
pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę:
jogurt mieszamy z
curry, ostrą i
słodką papryką,
pieprzem,
solą i
kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojony drobno
czosnek i pokrojone
papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy
pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku
solą, odrobiną
cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy
śmietanę kremówkę lub słodką
śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki
kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu
kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z
ryżem,
makaronem lub
chlebkami pita.