ßßß Cookit - przepis na MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA

MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA

nazwa

Wykonanie

Kurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ...
Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz wywołałby burzę nieprzyjemnych komentarzy... typu: jak to: tikka masala bez imbiru, kuminu??
Jak to tikka masala bez przyprawy garam masala?
Niestety nie wszystkie przyprawy są zawsze pod ręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)
Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki jogurtu greckiego
2 cebule
puszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym
2 łyżki śmietanki kremówki
2 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilii
słodka papryka
cukier
ostra papryka
curry
kolendra
świeżo mielony pieprz
sól
olej
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojone w piórka, podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone papryczki chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/10/moj-kurczak-tikka-masala.html