ßßß Cookit - przepis na Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie

Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie

nazwa

Wykonanie

Tym razem grill dla osób lubiących dania lekko pikantne. Pałki z kurczaka z grilla w lekko pikantnej marynacie, z nutką czosnku i cebuli.
Składniki marynaty:
2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
1,5 łyżeczki chili
czubata łyżeczka majeranku
pół czubatej łyżeczki lubczyku
pół czubatej łyżeczki pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
pół płaskiej łyżeczki curry
1 bulionowa kostka warzywna
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
olej
Ponadto:
8 - 10 pałek z kurczaka
Wykonanie:
Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy do zamykanego naczynia.
Składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz nie sucha. Musi się łatwo po mięsie rozprowadzać.
Na pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były całe nią pokryte.
Tak przygotowane pałki z kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach przełożyć pałki w pojemniku. Te, które były w pojemniku na górze, niech teraz będą na dole. Marynata ścieka z mięsa i pałki będące na dole są bardziej aromatyczne :)
Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut - po 20 minut z każdej strony.
Gdy rozłożymy mięso na grillu, marynatę, która została w misce, rozkładamy równomiernie na wierzchu pałek. Ponieważ marynata jest dość gęsta, z mięsa grillowanego już w zasadzie nie ścieka. Wycieknie z niej tylko nadmiar oleju.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/grillowane-paki-z-kurczaka-w-lekko.html