ßßß
 
            
         Składniki:szklanka soczewicy (u mnie zielona)duża cebula3 ząbki czosnku2 marchewkipół średniego selera1-2 łyżki przecieru pomidorowego250 ml mleczka kokosowego (można pominąć)liść laurowysólpieprzolej do smażenia (u mnie ryżowy)oliwa truflowa do polaniaok 1 litr bulionu lub wodyPrzyprawy (można dodać wedle uznania mnie wyszła dość aromatyczna wersja):pół łyżeczki cynamonupłaska łyżeczka garam masalapłaska łyżeczka currypół łyżeczki kolendry w ziarenkach (trzeba je utłuc w moźdźierzu lub zmielić w młynku)płaska łyżeczka chili w płatkachWykonanie:Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony czosnek, możesz go przecisnąć przez praskę. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce na grubych oczach lub tak jak ja pokrój w paski. Wrzuć warzywa na patelnię i dodaj przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj soczewicę, zalej wodą lub bulionem wrzuć liść laurowy i gotuj pod przykryciem aż soczewica i warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj przecier i mleczko kokosowe. Ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Podawaj natychmiast dość obficie polaną oliwą truflową lub taką jaką akurat posiadasz.Smacznego!
Składniki:szklanka soczewicy (u mnie zielona)duża cebula3 ząbki czosnku2 marchewkipół średniego selera1-2 łyżki przecieru pomidorowego250 ml mleczka kokosowego (można pominąć)liść laurowysólpieprzolej do smażenia (u mnie ryżowy)oliwa truflowa do polaniaok 1 litr bulionu lub wodyPrzyprawy (można dodać wedle uznania mnie wyszła dość aromatyczna wersja):pół łyżeczki cynamonupłaska łyżeczka garam masalapłaska łyżeczka currypół łyżeczki kolendry w ziarenkach (trzeba je utłuc w moźdźierzu lub zmielić w młynku)płaska łyżeczka chili w płatkachWykonanie:Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony czosnek, możesz go przecisnąć przez praskę. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce na grubych oczach lub tak jak ja pokrój w paski. Wrzuć warzywa na patelnię i dodaj przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj soczewicę, zalej wodą lub bulionem wrzuć liść laurowy i gotuj pod przykryciem aż soczewica i warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj przecier i mleczko kokosowe. Ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Podawaj natychmiast dość obficie polaną oliwą truflową lub taką jaką akurat posiadasz.Smacznego!