Wykonanie

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy
mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim
stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z
papryki, powstał mocno
paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona.Składniki:1 - 1 1/2 kg
łopatki lub biodrówki (u mnie) wieprzowej1
papryka czerwona2 - 3 średnie
marchewki4 ząbki
czosnku2 średnie
cebule1
korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej
natki pietruszki2 -3
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiego1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z
papryki1 łyżeczka
ostrej papryki mielonej1/2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
pieprzu naturalnego2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
kminku mielonego1 łyżeczka
tymiankusól do smaku4 - 5 łyżek
oleju1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej
wody, dodać
liść laurowy i
ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać.
Marchew i
pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do
mięsa.
Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w
pióra.
Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim
cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony
czosnek. Wszystko wlać do garnka z
mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu.Po
cebuli dodać pozostałe
przyprawy i po 10 minutach pokrojoną drobno
paprykę, gdy
mięso jest miękkie doprawić
solą do smaku.Czas gotowania zależy od rodzaju użytego
mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam chudej biodrówki i
mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w
sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut.W przypadku dość pikantnego gulaszu długiego redukowania płynu nie polecam, gdyż stanie się on jeszcze ostrzejszy. Dla zagęszczenia gulaszu można dodać 1 łyżeczkę
mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej
wody (po dodaniu do gulaszu zagotować).Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki
soku z cytryny.Można podawać z kulkami
ziemniaków.