ßßß Cookit - przepis na Gulasz mocno paprykowy

Gulasz mocno paprykowy

nazwa

Wykonanie

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona.
Składniki:
1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki (u mnie) wieprzowej
1 papryka czerwona
2 - 3 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 -3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku
4 - 5 łyżek oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać.
Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do mięsa.
Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w pióra.
Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu.
Po cebuli dodać pozostałe przyprawy i po 10 minutach pokrojoną drobno paprykę, gdy mięso jest miękkie doprawić solą do smaku.
Czas gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam chudej biodrówki i mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut.
W przypadku dość pikantnego gulaszu długiego redukowania płynu nie polecam, gdyż stanie się on jeszcze ostrzejszy. Dla zagęszczenia gulaszu można dodać 1 łyżeczkę mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu do gulaszu zagotować).
Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki soku z cytryny.
Można podawać z kulkami ziemniaków.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/gulasz-mocno-paprykowy.html