ßßß Cookit - przepis na Knedle rybne z sosem koperkowym

Knedle rybne z sosem koperkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na te nietypowe knedle znalazłyśmy w magazynie kuchnia. Bardzo ciekawił nas smak wynikający z tego połączenia składników. My już wiemy, tym którzy nie wiedzą polecamy zrobić, bo są bardzo smaczne i na pewno tym daniem zaskoczycie domowników :-))
Składniki:
Porcja na 12 knedli
2 filety ze szczupaka lub karpia
1 łyżka bułki tartej
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
600g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 szkl maki pszennej
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
Sos koperkowy:
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml bulionu
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść kopru
pieprz
Wykonanie:
Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze śmietaną i koperkiem i doprawiamy. Smacznego!!!
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/03/knedle-rybne-z-sosem-koperkowym.html