Wykonanie
Przepis na te nietypowe knedle znalazłyśmy w magazynie kuchnia. Bardzo ciekawił nas smak wynikający z tego połączenia składników. My już wiemy, tym którzy nie wiedzą polecamy zrobić, bo są bardzo smaczne i na pewno tym daniem zaskoczycie domowników :-))Składniki:Porcja na 12 knedli2 filety ze
szczupaka lub
karpia1 łyżka
bułki tartejcebula2 ząbki
czosnkuoliwa600g ugotowanych
ziemniaków1
jajko1,5 szkl
maki pszennej1 łyżka
masłagałka muszkatołowaSos
koperkowy:1
cebula1 łyżka
masła1 łyżka
mąki200 ml
bulionu2 łyżki kwaśnej
śmietanygarść
koprupieprzWykonanie:Filety kroimy w kostkę.
Cebulę i
czosnek szklimy na
oliwie, dodajemy
rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
bułkę tartą, doprawiamy
vegetą i
pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości
orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.Jeszcze ciepłe
ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy
jajko,
sól,
gałkę muszkatołową,
masło i
mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku
rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy
wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem
koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną
cebulę szklimy na
maśle, oprószamy
mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy
bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze
śmietaną i
koperkiem i doprawiamy. Smacznego!!!