Wykonanie
400 g ugotowanych
ziemniaków200 g
mąki1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
bułki tartej1 łyżka
oliwy na sos150 g
pieczarek1 mała
cebula200 ml
śmietany 10%
sólpieprzZ
ziemniaków,
mąki jajka i szczypty
soli zagnieść ciasto kopytkowe. Ciasto podzielić na kawałki i uturlać z nich wałeczki, trochę cieńsze niż na kopytka.otoczyć delikatnie w
mące i każdy kluseczek w rękach lekko rozwałkować jak kluseczki gniocci. Ugotować kluseczki we wrzątku, odcedzić, przelać zimną
wodą i wystudzić. Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć kluseczki, polać łyżką
oliwy i posypać
tartą bułką. Lekko przemieszać obracając ręką mieszak tak by otoczyć w tłuszczu i
bułce wszystkie kluseczki. Uruchomić maszynę na 30 min.Przygotować sos.
Pieczarki opłukać i drobniutko pokroić dodać posiekaną
cebulkę podlać łyżką
oleju i wysmażyć. Pod koniec dodać
śmietanę i ciągle mieszając zagotować. Podawać z upieczonymi na słoty kolor kluseczkami.