Wykonanie
Będąc jeszcze w podstawówce, później w liceum uwielbiałam jak mama, bądź babcia robiły kopytka. Najpierw gotowały
ziemniaki następnie przeciskały je przez praskę. I tutaj była najlepsza cześć całego gotowania. Podkradanie łyżeczką
ziemniaków, które przed uklepaniem łyżką miały kształt cienkich niteczek. Po prostu pycha.
Składniki:Kopytka0,5 kg gotowanych
ziemniaków350 g
mąki1
jajkoSos pieczarkowy400 g
pieczarek1
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
wody1 łyżeczka
kawy Inki
Sól,
pieprz2 łyżki
mąki1 łyżka
śmietany 18 %Przygotowanie:Kopytka
Ziemniaki ugotuj na parze (mogą być też ugotowane w mundurkach lub w tradycyjny sposób w wodzie), jeszcze ciepłe zgnieć praską, a następnie uklep łyżką. Zostaw do przestudzenia. Na stolnicę wyłóż
ziemniaki, a obok przesiej przez sitko podobną ilość
mąki. U mnie wyszło około 350 g
mąki. Wbij do tego
jajko i dodaj szczyptę
soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto dziel na kawałki, podsypując
mąką formuj z nich wałki i krój na kopytka. Wrzucaj na osoloną
wodę i gotuj jakieś 3 minuty po wypłynięciu. Najlepiej wyciągnąć sobie jedno kopytko i sprawdzić czy już jest miękkie.
Sos pieczarkowyPieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki (kostki, ćwiartki, paski- w zależności od upodobań) i duś w garnku bez tłuszczu ciągle mieszając, tak aby nie przywarły. Po kilku minutach z
pieczarek puści
woda i tak duś do całkowitego jej odparowania. Czas odparowania
wody będzie zależał od wielkości kawałków w jakie pokroisz
pieczarki. Im większe tym dłużej będziesz musiała odczekać. Tak przygotowane
pieczarki będą bardziej aromatyczne. Następnie podlej je
oliwą z oliwek i dodaj
cebulę pokrojoną w kostkę. Duś wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (aż zeszklisz
cebulę). Do całości dolej
wodę i duś przez kilka kolejnych minut.
Mąkę rozrób z odrobiną zimnej
wody w osobnym garnuszku, a następnie dodaj kilka łyżek
wywaru spod pieczarek. Dolej do
sosu pieczarkowego ciągle mieszając. Na koniec dodaj
śmietanę również wcześniej zahartowaną. Dopraw
solą,
pieprzem i
kawą Inką oczywiście.