ßßß Cookit - przepis na Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Będąc jeszcze w podstawówce, później w liceum uwielbiałam jak mama, bądź babcia robiły kopytka. Najpierw gotowały ziemniaki następnie przeciskały je przez praskę. I tutaj była najlepsza cześć całego gotowania. Podkradanie łyżeczką ziemniaków, które przed uklepaniem łyżką miały kształt cienkich niteczek. Po prostu pycha.
Składniki:
Kopytka
0,5 kg gotowanych ziemniaków
350 g mąki
1 jajko
Sos pieczarkowy
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
1 łyżeczka kawy Inki
Sól, pieprz
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany 18 %
Przygotowanie:
Kopytka
Ziemniaki ugotuj na parze (mogą być też ugotowane w mundurkach lub w tradycyjny sposób w wodzie), jeszcze ciepłe zgnieć praską, a następnie uklep łyżką. Zostaw do przestudzenia. Na stolnicę wyłóż ziemniaki, a obok przesiej przez sitko podobną ilość mąki. U mnie wyszło około 350 g mąki. Wbij do tego jajko i dodaj szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto dziel na kawałki, podsypując mąką formuj z nich wałki i krój na kopytka. Wrzucaj na osoloną wodę i gotuj jakieś 3 minuty po wypłynięciu. Najlepiej wyciągnąć sobie jedno kopytko i sprawdzić czy już jest miękkie.
Sos pieczarkowy
Pieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki (kostki, ćwiartki, paski- w zależności od upodobań) i duś w garnku bez tłuszczu ciągle mieszając, tak aby nie przywarły. Po kilku minutach z pieczarek puści woda i tak duś do całkowitego jej odparowania. Czas odparowania wody będzie zależał od wielkości kawałków w jakie pokroisz pieczarki. Im większe tym dłużej będziesz musiała odczekać. Tak przygotowane pieczarki będą bardziej aromatyczne. Następnie podlej je oliwą z oliwek i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Duś wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (aż zeszklisz cebulę). Do całości dolej wodę i duś przez kilka kolejnych minut. Mąkę rozrób z odrobiną zimnej wody w osobnym garnuszku, a następnie dodaj kilka łyżek wywaru spod pieczarek. Dolej do sosu pieczarkowego ciągle mieszając. Na koniec dodaj śmietanę również wcześniej zahartowaną. Dopraw solą, pieprzem i kawą Inką oczywiście.
Źródło:http://panipanidomu.pl/kopytka-z-sosem-pieczarkowym