ßßß Cookit - przepis na Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

7 października 2015
Wieki nie jadłam, ani nie robiłam tych kotletów i żałuję, bo są na prawdę smaczne. Do tego tanie i łatwe w wykonaniu. A mogę jeszcze śmiało napisać, że szybkie o ile zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego. Można podawać je z surówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można je również smażyć, tak jak ja, w panierce lub bez. Wypróbujcie - nie będziecie żałować. Tym przepisem rozpoczynam cykl - najlepsze potrawy z dzieciństwa. Jeśli macie swoje ulubione potrawy z dzieciństwa, podzielcie się przepisem w komentarzach :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 małe jajka
- mąka - 2-3 łyżki
- cebula
- masło
- bułka tarta
- przyprawy: majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować i (wystudzone) przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić.
Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk).
Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami.*
Smacznego!
* kotlety spokojnie możecie odgrzewać w piekarniku :)
© Cook Yourself 2012-2016
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2015/10/kotlety-ziemniaczane.html