Wykonanie
Składniki:1 kg obranych
ziemniaków,2
jajka,1
cebula,1 łyżka
mąki,120g
boczku,ok. 200g
kiełbasy,
sól,
pieprz, można dodać
majeranek,
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego,1 łyżka
bułki tartej.Przygotowanie:
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) lub zblenderować. Wyłożyć na sitko i pozbyć się nadmiaru
wody - ale nie za mocno.B oczek i
kiełbasę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do
ziemniaków, dodać również
jajka,
przyprawy i
mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać
bułką tartą i wlać gotową masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h15min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być różny.
Smacznego!!!