ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana (kartoflak)

Babka ziemniaczana (kartoflak)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg obranych ziemniaków,
2 jajka,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
120g boczku,
ok. 200g kiełbasy,
sól, pieprz, można dodać majeranek,
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego,
1 łyżka bułki tartej.
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) lub zblenderować. Wyłożyć na sitko i pozbyć się nadmiaru wody - ale nie za mocno.
B oczek i kiełbasę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajka, przyprawy i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać gotową masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h15min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być różny.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/11/kartoflak-babka-ziemniaczana.html