Wykonanie
Placki ziemniaczane to żaden wynalazek ,każdy je zna i każdy je robi i na inny sposób .Osobiście nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z
cukrem i
śmietaną .Niestety mam w domu jednego osobnika który tylko tak
jada i nie wyobraża sobie inaczej . Ale jak wiemy w większości siła ,a reszta rodziny lubi na ostro ,więc takie goszczą na moim
stole dość często Oprócz tego łatwo i szybko można je przygotować ,dodatkowo sa świetnym zapychaczem moich kochanych
glodnych buziaczków.
Składniki10 szt dużych
ziemniaków1
cebula1
papryka10 dkg
boczku lub
kiełbasy1
jajko1 łyżka
mąki1 łyżeczka
majerankusól pieprzoliwa do smażeniaWykonanie
cebulę,
boczek,
paprykę kroję w kostkę i podsmażam do miękkości. obrane i umyte
ziemniaki ścieram na tarce ( nie na miazgę tylko na drobne wiórka) . Do masy ziemniaczanej w kladam podsmażone skwarki z
papryką i
cebulą dodaje
jajko ,
mąkę ,
majeranek ,1 płaską łyżeczkę
soli i 1/2 łyżeczki
pieprzu ,dokładnie mieszam . Rozgrzewam
oliwe na patelni i kladę placki . (1 duża łyżka to jeden placek) nie można dać dużo placków jednocześnie na patelnie ponieważ nie uzyskają chrupkości