Wykonanie
Kotlet ziemniaczany to coś po
między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają
ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś
pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie
powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy ,ona od swojej babci i tak w tył idąc można by
rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane
ziemniaki ,
jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak
mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu. Dzisiaj to będzie
papryka.
Skladniki
ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle zostało z obiadu)1
jajko1 czubata łyżka
mąki1
papryka1
cebula10 cm
kiełbasy lub czegoś innego na skwarki( nie koniecznie w tych co teraz zrobiłam nie ma)sol,
pieprz do smaku
oliwa do smażeniaWykonanie
Cebulę i
paprykę kroję w kostkę i podsmażam do miękkości .
Ziemniaki jeśli jeśli nie były tłuczone to je tłukę lub przepuszczam przez praskę , dodaję do nich
jajko,
sól(szczypta),
pieprz,podsmażoną
paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z
ostrymi dipami lub
śmietaną ,
keczupem albo jakimś sosem.