ßßß
Składniki:2 kg ziemniaków200 g kiełbasa200 g boczku2 cebule3 jaja2 łyżki mąki pszennejmajeranek, sól, pieprzWykonanie:Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C z termoobiegiem przez około 50 minut.Smacznego!