Wykonanie
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-449959918.jpg)
Smaki dzieciństwa...Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczanąprzyrządzaną przez dziadków lub rodziców...Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkaminp.pikantnymi surówkami,
sosem grzybowym,gulaszem z
wołowiny lub kwaśną
śmietaną.Parę składników ... a tyle pyszności.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-1668929768.jpg)
Składniki:1 kg
ziemniaków2-3
cebule2
jajka100 g
mąki pszennej250 g
wędzonego boczku1 łyżka
majerankusól pieprz do smakuObrane
ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota,który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/322098661.jpg)
Utarte
ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły.Z
wody wytrąci się krochmal, który dodałam do
ziemniaków.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-1228125235.jpg)
Starłam
cebule.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1979899668.jpg)
Dodałam ją do startych
ziemniaków.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1157834144.jpg)
Wbiłam
jajka.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-543124880.jpg)
Wsypałam
mąkę,
majeranek,
sól i
pieprz.
Boczek pokroiłam w drobną kostkę.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-495501944.jpg)
Podsmażyłam na patelni.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1075619396.jpg)
Dodałam go do masy ziemniaczanej.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-580196195.jpg)
Wszystko dokładnie wymieszałam.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1255566702.jpg)
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami
boczku.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/113450022.jpg)
Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1994035593.jpg)
Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.Czas pieczenia zależy od grubości babki.Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec.Smacznego!
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1270277866.jpg)
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/-190141343.jpg)
Polecam równieżBABĘ ZIEMNIACZANĄ Z
SEREM z Kresów.
![](/Data/Images/potrawyregionalne.blogspot.com\2013_slash_03_slash_kartoflak-czyli-slaska-babka/l/1482338824.jpg)