ßßß
Smaki dzieciństwa...Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczanąprzyrządzaną przez dziadków lub rodziców...Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkaminp.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną.Parę składników ... a tyle pyszności.
Składniki:1 kg ziemniaków2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku1 łyżka majerankusól pieprz do smakuObrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota,który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie.
Utarte ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły.Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków.
Starłam cebule.
Dodałam ją do startych ziemniaków.
Wbiłam jajka.
Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz.
Boczek pokroiłam w drobną kostkę.
Podsmażyłam na patelni.
Dodałam go do masy ziemniaczanej.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku.
Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną.
Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.Czas pieczenia zależy od grubości babki.Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec.Smacznego!
Polecam równieżBABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów.