Wykonanie
Bardzo lubię kuchnię chińską. Jednak gdy zamknęli moją ulubioną, chińską knajpkę w daniach zamówionych w restauracji ciągle mi czegoś brakuje. Sama oczywiście smaku tamtych potraw nie
podrobię....no chyba, że spotkałabym głównego kucharza gdzieś w ciemnej ulicy i siłą zmusiła do wyjawienia tajemnej receptury dań. Tak czy siak...domowa chińszczyzna smakuje mi o wiele bardziej. Dlatego gorąco namawiam do jej wypróbowania.

Składniki:
kurczak:

1 podwójna
pierś z kurczakapół szklanki
wodyjajko3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody4-5 łyżek stołowych
sezamułyżeczka ciemnego
sosu sojowegosól,
pieprzolej do smażeniasos
sezamowy:2/3 szklanki
bulionu2 łyżki
musztardypłaska łyżka stołowa
mąkisos pieczeniowy (200ml własnej roboty lub 1 saszetka gotowego)
sól,
pieprzpieprz cayennepieprz syczuańskiłyżeczka
przyprawy pięciu smaków3 łyżki stołowe
sezamuchińskie
warzywa suszone Royal Brand (w składzie: suszone
kiełki fasoli mung,
grzybki mun,
marchew,
cebula,
pędy bambusa,
papryka)Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy
solą i
pieprzem. Do
mąki wbijamy
jajko, wlewamy
wodę i mieszamy trzepaczką lub z użyciem miksera. Ciasto ma być dość gęste, ale lejące - tak jak na naleśniki. Następnie dodajemy
sos sojowy,
sezam,
proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. (UWAGA! Nie solimy, bo
sos sojowy jest słony). W rondlu/garnku/głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Powinno być go tak dużo, by
kurczak był zanużony do połowy. Kawałki
kurczaka maczamy w cieście (im więcej ciasta tym lepiej) i smażymy na głębokim
oleju aż się przyrumienią. Po wyjęciu odsączamy je na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos: gorący
bulion mieszamy z
sosem pieczeniowym, 2 łyżkami
musztardy,
mąką,
sezamem oraz
przyprawami. Na koniec dodajemy
suszone warzywa i gotujemy na wolnym ogniu 5-7min co jakiś czas mieszając.
Kurczaka w cieście podajemy z gotowym sosem
sezamowym i
makaronem lub
ryżem. Smacznego!