Wykonanie
Kiedy chcę przygotować ciepłą kolację, to najczęściej sięgam do przepisu na tartę. Bazą jest ciasto z
mąki amarantusowej i dowolnej
mąki pełnoziarnistej. Wystarczy zagnieść ciasto i wykleić nim formę do tarty, bez konieczności schładzania. Do wypełnienia tarty używam 2-3 składników i kilku
jajek, nie dodaję
sera (żeby nie było zbyt kalorycznie;). Robiłam wiele wersji tarty na tym rustykalnym spodzie, najbardziej lubiane to ze
szparagami, z
kurkami, z
porem, z klopsikami.
Tarta z
marchewką i fenkułem jest delikatna w smaku, lekko słodka, bardzo lubiana przez dzieci. Mnie najbardziej smakuje, dzień po upieczeniu, wtedy ciasto jest miękkie, a wszystkie składniki bardziej wyraziste.Proponuję nie podawać tarty zaraz po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakuje gdy jest lekko ciepła.
Składniki ciasta:1 szklanka
mąki amarantusowej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
oleju ryżowego lub
oliwy z oliwek1/2 szklanki zimnej
wody1 łyżeczka
soliSkładniki farszu:3
marchewki1 fenkuł2
cebule (nieduże)3
jajka eko
olej do smażenia1/2 szklanki
wodysól,
pieprzPrzygotowanie ciasta:Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę
wody.Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną
olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!Przygotowanie farszu:Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju i dodać
cebulę pokrojoną w
cebulę.
Marchewkę pokroić w cienkie plastry, fenkuł pokroić w cienkie paski - dodać do
cebuliWarzywa przyprawić
solą i
pieprzem, dolać
wodę, dusić do miękkości pod przykryciem.Ubić
jajka i dodać do wystudzonych warzyw.Masę wyłożyć na schłodzony spód tary.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia
jajek.Smacznego