ßßß
            
        
Składniki ciasta:1 szklanka mąki amarantusowej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek1/2 szklanki zimnej wody1 łyżeczka soliSkładniki farszu:3 marchewki1 fenkuł2 cebule (nieduże)3 jajka ekoolej do smażenia1/2 szklanki wodysól, pieprzPrzygotowanie ciasta:Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!Przygotowanie farszu:Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać cebulę pokrojoną w cebulę.Marchewkę pokroić w cienkie plastry, fenkuł pokroić w cienkie paski - dodać do cebuliWarzywa przyprawić solą i pieprzem, dolać wodę, dusić do miękkości pod przykryciem.Ubić jajka i dodać do wystudzonych warzyw.Masę wyłożyć na schłodzony spód tary.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.Smacznego