Wykonanie

Składniki:
wołowina mielona 0,4 kg (można zastąpić
wieprzowiną)
czosnek 1 ząbek
imbir mały kawałek
cynamon mielony 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
kardamon mielony ½ łyżeczki
kolendra w proszku ½ łyżeczki
kminek mielony ½ łyżeczki
bułka tarta 50 g
jajo 1
miód 1 łyżeczka
sól,
pieprzolej 4 łyżkiWykonanie:

Patyczki lub szpadki namoczyć w wodzie.
Czosnek,
imbir obrać i drobno posiekać. Dodać do
mięsa razem z
cynamonem,
kurkumą,
kolendrą,
kardamonem,
kminkiem,
bułką tartą,
jajem,
miodem (większość przypraw można zastąpić odpowiednią ilością
przyprawy garam masala). Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Masę podzielić na 8 porcji.

Formować
kiełbaski długości ok. 15 cm i nadziewać na patyczki, mocno docisnąć i posmarować
olejem. Ułożyć na grillu i piec na złoty kolor ze wszystkich stron, ok. 20 minut (w piekarniku z termoobiegiem piekę w 180 stopniach).

W oryginale podaje się z
chlebkiem do kebabu i humusem.Ja lubię
sos czosnkowy: Po 1 łyżce
majonezu,
jogurtu greckiego i
przyprawa tzatziki (Kamis). Pyszne. Można dodać łyżkę
keczupu.Humus można szybko przyrządzić samemu: 25 dag
ciecierzycy z puszki odcedzić i zmiksować. Wymieszać dokładnie z 5 dag tahin (pasta sezamowa) i 3 łyżkami
wody. Dodać ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki
oliwy, 50 ml
soku z cytryny, wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać humus posypany
papryką w proszku.