Wykonanie
Lekkie szaszłyki z piekarnika, z nutą
imbiru i
kolendry, przygotowane z dwóch rodzajów
mięsa -
wieprzowiny i
kurczaka. Świetnie smakowały z pieczonymi
ziemniakami i świeżą surówką.



Składniki :Kulki z
wieprzowiny :400 g.
mielonego mięsa wieprzowego (
karkówka,
łopatka)1
jajko2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1 łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżeczka suszonego
majerankuposiekana świeża
kolendrasól,
pieprz do smaku
Kurczak :400 g.
fileta z piersi kurczakaMarynata do
kurczaka :1 duża łyżka gęstego
jogurtu naturalnego0,5 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka startego świeżego
imbirususzony
majeraneksól,
pieprzDodatkowo :
olej do posmarowania blachyPrzygotowanie:
Kurczak : umyte i osuszone
mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam do miski. Posypuję
solą,
pieprzem,
majerankiem,
czosnkiem granulowanym i
kurkumą, dodaję starty
imbir. Mieszam dokładnie, by każdy kawałek był przyprawiony, a
potem dodaję
jogurt i jeszcze raz dokładnie mieszam. Przykrywam miskę i odstawiam na kilka godzin, a nawet na całą noc, do lodówki.Kulki z
wieprzowiny : bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki, by masa była gładka i lśniąca. Formuję niewielkie kulki (mała
mandarynka).Nadziewam na przemian kulki i po kilka kawałków
kurczaka na długie patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki układam na płaskiej blaszce wcześniej natłuszczonej
olejem, i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 25 minut. Po tym czasie przykrywam blachę folią aluminiową i podwyższam temperaturę do 210 stopni C. - piekę 20 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmuję folię, ewentualnie włączam funkcję grilla, by
mięso się zrumieniło.


