ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą

Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą

nazwa

Wykonanie

Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne
połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę i doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Kotlety doskonale też komponują się z sosem śmietanowo-czosnkowym lub pomidorowo-paprykowym.
Ilość porcji – około 10-12 kotlecików
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
400 g filetu z dorsza
250 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
sól
świeżo zmielony pieprz
2 żółtka
2 jajka całe
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
olej do smażenia
Sposób wykonania:
filety rybne płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie rozdrabniamy rybę widelcem,
ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia,
kiedy ziemniaki ostygną przekładamy je do miski, rozdrabniamy (tłuczemy), dodajemy czosnek, mieloną kolendre, kmin rzymski, pieprz cayenne oraz imbir, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
całość dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnioną rybę i żółtka, wyrabiamy masę i odstawiamy do lodówki na około 20 min.,
do głębokiego talerza wbijamy dwa całe jajka, roztrzepujemy widelcem, na duży płytki talerz wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy, ze schłodzonej masy rybno ziemniaczanej formujemy kotleciki (o średnicy około 7-8 cm. i grubości około 1 – 1,5 cm.), obtaczamy w mące z bułką tartą i smażymy na gorącym oleju (używamy niewielkiej ilości oleju)po 3-4 min. z każdej strony,
usmażone kotleciki wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
podajemy z sosami i surówkami.
Inne propozycje:
Pulpeciki rybne w migdałach
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/04/Kotleciki-z-dorsza-i-ziemniakow-z-kolendra.html