Wykonanie
Ryba i
ziemniaki w połączeniu z
przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetnepołączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną
cebulę z
czosnkiem i dodatkiem świeżych
pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę i doprawionych
cukrem,
solą,
pieprzem oraz
sokiem z limonki. Kotlety doskonale też komponują się z sosem
śmietanowo-
czosnkowym lub
pomidorowo-
paprykowym.

Ilość porcji – około 10-12 kotlecikówCzas wykonania – 60 min.Stopień trudności – łatwy

Składniki:400 g
filetu z dorsza250 g ugotowanych
ziemniaków2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiegoszczypta mielonego
imbiruszczypta mielonej
kurkumyszczypta
pieprzu cayenne2 łyżki posiekanej, świeżej
kolendrysólświeżo zmielony
pieprz2
żółtka2
jajka całe2 łyżki
bułki tartej3 łyżki
mąkiolej do smażeniaSposób wykonania:
filety rybne płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy
solą oraz
pieprzem i gotujemy na parze, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie rozdrabniamy
rybę widelcem,
ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia,kiedy
ziemniaki ostygną przekładamy je do miski, rozdrabniamy (tłuczemy), dodajemy
czosnek, mieloną
kolendre,
kmin rzymski,
pieprz cayenne oraz
imbir, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem,całość dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnioną
rybę i
żółtka, wyrabiamy masę i odstawiamy do lodówki na około 20 min.,do głębokiego talerza wbijamy dwa całe
jajka, roztrzepujemy widelcem, na duży płytki talerz wsypujemy
mąkę i
bułkę tartą, mieszamy, ze schłodzonej masy
rybno ziemniaczanej formujemy kotleciki (o średnicy około 7-8 cm. i grubości około 1 – 1,5 cm.), obtaczamy w
mące z
bułką tartą i smażymy na gorącym
oleju (używamy niewielkiej ilości
oleju)po 3-4 min. z każdej strony,usmażone kotleciki wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.podajemy z sosami i surówkami.Inne propozycje:Pulpeciki
rybne w migdałach