ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny bo swój :)
Oto moja wersja zupy gulaszowej
SKŁADNIKI :
wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa )
ziemniaki 4 szt
marchew 2 szt
cebula 3 szt
seler naciowy 2 gałązki
pietruszka korzeń 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 0,5 szt
pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być pomidory w puszce)
masło 3 łyżki
oliwa ok 8 łyżek
czosnek 2 duże ząbki
oregano 2 gałązki
tymianek 2 gałązki
rozmaryn gałązkę
kminek 1 łyżeczkę
papryka ostra do smaku
papryka słodka 1 łyżeczkę
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mąka - odrobina do posypania mięsa
woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać
SPOSÓB WYKONANIA:
- mięso myję osuszam, gdy są błony usuwam je, kroję w kawałki ok 1-1,5 cm szerokości
- wkładam do miseczki i marynuję polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem
- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki
- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę
- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem
- gdy oliwa jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę
- gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę )
- wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony
- dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut
- dorzucam seler naciowy, pietruszkę, marchew duszę kolejne 10 minut
- na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie paprykę, pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty
- jeżeli widzimy, że jest za mało wywaru dolewamy jeszcze szklankę wody
- wrzucam całość do garnka dodaję ziemniaki mieszam
- dorzucam zioła i przyprawy, solę i pieprzę do smaku
- gdy wszystko już będzie miękkie możemy podawać :)
Smacznego!
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/03/zupa-gulaszowa.html