Wykonanie
Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne
mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne
pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny bo swój :)Oto moja wersja zupy gulaszowej

SKŁADNIKI :
wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa )
ziemniaki 4 szt
marchew 2 szt
cebula 3 szt
seler naciowy 2 gałązki
pietruszka korzeń 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 0,5 szt
pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być
pomidory w puszce)
masło 3 łyżki
oliwa ok 8 łyżek
czosnek 2 duże ząbki
oregano 2 gałązki
tymianek 2 gałązki
rozmaryn gałązkę
kminek 1 łyżeczkę
papryka ostra do smaku
papryka słodka 1 łyżeczkę
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
mąka - odrobina do posypania
mięsawoda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać

SPOSÓB WYKONANIA:-
mięso myję osuszam, gdy są błony usuwam je, kroję w kawałki ok 1-1,5 cm szerokości- wkładam do miseczki i marynuję polewając
oliwą i obsypując
kminkiem odstawiam, aby
wołowina przeszła aromatem- w
między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki,
marchew w plastry
pietruszkę,
seler naciowy w kostkę,
paprykę w większą kostkę,
ziemniaki na słupki-
cebulę,
czosnek kroję w drobną kostkę- rozgrzewam
oliwę w garnku z grubym dnem- gdy
oliwa jest rozgrzana wrzucam
cebulę,
potem czosnek i szklę- gdy
mięso już przeszło obsypuję
mąką ( zagęści nam to zupę )- wrzucam do
cebuli i obsmażam z każdej strony- dolewam ok 3 szklanek
wody i tak duszę na średnim ogniu ok 15 minut- dorzucam
seler naciowy,
pietruszkę,
marchew duszę kolejne 10 minut- na patelni rozgrzewam
masło i wrzucam na nie
paprykę,
pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty- jeżeli widzimy, że jest za mało
wywaru dolewamy jeszcze szklankę
wody- wrzucam całość do garnka dodaję
ziemniaki mieszam- dorzucam
zioła i
przyprawy,
solę i
pieprzę do smaku- gdy wszystko już będzie miękkie możemy podawać :)

Smacznego!