Za oknem szaro i zimno, a dziś znów zaczął prószyć śnieg...Hmm...W taką pogodę nie ma nic lepszego od talerza rozgrzewającej zupy lub gulaszu z warzywami. Dziś więc będzie przepis na taki właśnie gulasz, bardzo rozgrzewający, bo ze sporą szczyptą ostrej wędzonej papryki. Gulasz wyszedł pyszny...przepis bardzo polecam :)Składniki:500 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)1 marchew1 czerwona papryka1 cebula2 łodygi selera naciowego300 g pieczarek2 ząbki czosnki50 ml śmietany 30 %1 łyżka masła1 łyżka oleju1 łyżka mąki1 łyżeczka rozmarynu1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki2 łyżeczki słodkiej paprykisól morska (do smaku)Na oleju zarumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić solą i smażyć do zar umienienia. Dodać pokrojony seler naciowy, marchew pokrojoną w półplasterki i pieczarki podzielone na ósemki. Smażyć krótką chwilę. Dołożyć pokrojoną paprykę i zalać wszystko wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać łyżkę masła i śmietanę. Wymieszać do połączenia się składników. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę i dodać do gulaszu. Wymieszać i podgotować do zagęszczenia się sosu. Gulasz podawać z kaszą, makaronem lub pieczywem. Smacznego!