Wykonanie
Lubicie pomidorową? Ja tak, i ciągle mógłbym jeść dokładki. :) Pomidorowa z
ryżem lub
makaronem jest smaczna, ale z
kaszą jaglaną wymiata! Ja do swojej pomidorowej nie dodaję
pomidorów, a wyłącznie
koncentrat pomidorowy. Podobno jest w nim więcej
pomidorów niż w pomidorach i to on nadaje zupie tak intensywny smak. :)Na początku gotujemy rosół...
Składniki:-
kasza jaglana- 4-5 skrzydełek z
kurczaka-
włoszczyzna:
korzeń pietruszki,
marchewka,
seler,
por-
cebula-
natka pietruszki-
sól-
pieprz-
ziele angielskie-
liść laurowy- ok. 2 litry
wody- słoiczek
koncentratu pomidorowego-
śmietana do zupPrzygotowanie:Gotujemy
kaszę jaglaną na sypko (z dodatkiem
soli).Myjemy skrzydełka i wrzucamy do gara. Zalewamy ok 2 litrami zimnej
wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Zbieramy tzw. szumowiny.Kroimy warzywa.
Seler w kostkę.
Marchewkę,
korzeń pietruszki,
pora w paski.
Cebulę kroimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gara i dalej gotujemy.Dodajemy
przyprawy -
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
natkę pietruszki w całości.Pozostawiamy rosół aby "pyrkał :D" się przez ok. godzinę. Jeżeli zbyt mało doprawiliście możecie w międzyczasie dodawać
przyprawy i sprawdzać smak.Rosół jest gotowy, kiedy zacznie smakować jak rosół i kiedy warzywa będą wystarczająco miękkieDodajemy cały słoiczek
koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.Zabielamy
śmietaną i podajemy z ugotowaną
kaszą jaglaną.