ßßß
Składniki:- kasza jaglana- 4-5 skrzydełek z kurczaka- włoszczyzna: korzeń pietruszki, marchewka, seler, por- cebula- natka pietruszki- sól- pieprz- ziele angielskie- liść laurowy- ok. 2 litry wody- słoiczek koncentratu pomidorowego- śmietana do zupPrzygotowanie:Gotujemy kaszę jaglaną na sypko (z dodatkiem soli).Myjemy skrzydełka i wrzucamy do gara. Zalewamy ok 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Zbieramy tzw. szumowiny.Kroimy warzywa. Seler w kostkę. Marchewkę, korzeń pietruszki, pora w paski. Cebulę kroimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gara i dalej gotujemy.Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki w całości.Pozostawiamy rosół aby "pyrkał :D" się przez ok. godzinę. Jeżeli zbyt mało doprawiliście możecie w międzyczasie dodawać przyprawy i sprawdzać smak.Rosół jest gotowy, kiedy zacznie smakować jak rosół i kiedy warzywa będą wystarczająco miękkieDodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.Zabielamy śmietaną i podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.