ßßß


Składniki:- kasza jaglana- 4-5 udek z kurczaka- włoszczyzna: korzeń pietruszki, marchewka, seler, por (ja kupuję gotową w biedronce)- cebula- natka pietruszki- sól- pieprz- ziele angielskie- liść laurowy- ok. 2 litry wody1. Gotujemy kaszę jaglaną na sypko (z dodatkiem soli).2. Myjemy udka i wrzucamy do gara. Zalewamy ok 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Zbieramy tzw. szumowiny.3. Kroimy warzywa. Seler w kostkę. Marchewkę, korzeń pietruszki, pora w paski. Cebulę kroimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gara i dalej gotujemy.4. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki w całości.5. Pozostawiamy rosół aby "pyrkał :D" się przez ok. 1,5 godziny. Jeżeli zbyt mało doprawiliście możecie w międzyczasie dodawać przyprawy i sprawdzać smak.6. Rosół jest gotowy, kiedy zacznie smakować jak rosół i kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie. Nie wyrzucamy z rosołu żadnych warzyw. To barbarzyństwo!!!:)7. Przed podaniem, do miseczki wsypujemy kaszę jaglaną, a następnie całość zalewamy gorącym rosołem.SMACZNEGO! :)