Wykonanie

Za oknem szaro, a na talerzu pięknie. Zupa rybna pena warzyw- gęsta i sycąca to dobry pomysł na zimowy obiad. Lista składników jest dość długa, ale wydaje mi się, że większość z nich nie jest specjalnie wymyślna i nietrudno o nie w każdej domowej kuchni.Składniki:2 spore
filety rybne (
ryba dowolna)1
marchewka1
pietruszka5 małych
ziemniaków1 duża
papryka czerwona1/2
pora1
cebula2 ząbki
czosnku3 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowy2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz,
ostra papryka2-łyżki
oleju z
pomidorami i
papryką,
sosu sojowego lub ew.
kostka rosołowa warzywnasłoiczek
koncentratu pomidorowegoPrzygotowanie:1.
Marchewkę,
pietruszkę i
ziemniaki pokroić w słupki. Filety i
paprykę pokroić w paski.
Pora pokroić w krążki.
Cebulę i
czosnek obrać.
Cebulę naciąć "na krzyż".2.
Marchewkę,
pietruszkę,
ziemniaki,
cebulę,
liść laurowy,
ziele angielskie i
czosnek wrzucić do garnka, zalać
wodą, gotować aż warzywa będą lekko miękkie.3. Dodać
paprykę,
pora, a na samym końcu paski
ryby. Gdy
ryba będzie ugotowana (stanie się biała i zacznie się nieco rozpadać), rozprowadzić w zupie
koncentrat pomidorowy i dolać
olej lub dorzucić
kostkę rosołową, zamieszać.5. Doprawić
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem,
ostrą papryką. Posypać
szczypiorkiem lub
koperkiem.Można wyłowić
cebulę, żeby się nie rozpadła w zupie.