Wykonanie
Dawno nie było przepisu na zupę. Pogoda robi się coraz bardziej zimowa, zatem warto wprowadzić do codziennego żywienia rozgrzewające, sycące dania. Zupa z
czerwonej fasoli jest idealna na chłodne dni. Przepis pochodzi ze strony Kuchnia Agaty - z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Składniki:- 1/2 opakowania
fasoli (lub 1 puszka),- 1 mała
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 2
marchewki,- 1
pietruszka,- 1 niewielki
por,- 1/2 słoika
selera konserwowego,- 2
liście laurowe,-
ziele angielskie,- 1 puszka
pomidorów,- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego,-
olej do smażenia,-
przyprawy:
sól (najlepiej morska),
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka, inne ulubione
przyprawy (np. ognista
mieszanka przypraw).W przypadku zastosowania
fasoli suchej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnego dnia ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Jeśli użyjecie
fasoli z puszki, wystarczy odsączyć z zalewy i dodać do gotującej się zupy. Ja wybrałam
fasolę suchą.Na 1-2 łyżkach
oleju podsmażamy:
cebulę pokrojoną w kostkę,
por pokrojony w półplasterki,
marchewki obrane i pokrojone w kostkę,
pietruszkę obraną i pokrojoną w taką samą kostkę,
seler konserwowy - odsączony z zalewy, posiekany, przeciśnięte ząbki
czosnku. Całość przyprawiamy
solą morską i
pieprzem. Na koniec dodajemy
fasolę (z puszki lub ugotowaną - na pół twardo) oraz
pomidory z puszki. Mieszamy. W osobnym garnku zagotowujemy
wodę (mniej więcej do 1/2 wysokości). Wrzucamy (do wrzącej) zawartość patelni. Gotujemy ok. 15 min. - do miękkości
fasoli i połączenia składników. Przyprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat. Jeśli lubicie zupy gęste, można gotować dłużej. Smacznego!