Wykonanie
Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami.Smakuje wyśmienicie.Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej.Składniki na zakwas:-15 dkg
mąki żytniej-kromka
razowego chleba-2 ząbki
czosnku-1/2 l letniej przegotowanej
wodyMąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią
wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą
wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę
chleba i pokrojony
czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.Składniki na żurek:-2 l
wody-
seler,
por,
marchewka, opalona
cebula,
liście laurowe,
czosnek,
ziele angielskie-
majeranek-
pieprz,
sól-ok. 1/2 kg wędzonych
żeberek lub innej wędzonki-30 dkg
kiełbasy-5
jajek-korzeń
chrzanu-150 ml kwaśnej
śmietany-
cukier-1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu
Warzywa ( z wyjątkiem
chrzanu ) i
przyprawy gotujemy, jak na rosół.
Następnie odcedzamy warzywa a do
bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemydo miękkości.
Ugotowane
mięso wyjmujemy i obieramy z kości.Do
bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.W miseczce ucieramy ugotowane
żółtko, dodajemy
śmietanę, dokładnie łączymy.Dolewamy gorącego
bulionu i przelewamy do garnka z
bulionem.
Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Dodajemy
majeranek i pokrojoną gotowaną
marchewkę a następnie
mięso z wędzonkii pokrojoną w plasterki
kiełbasę.Gotujemy kilka minut.
Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia
chrzanu.
Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane
jajko.Do tego chlebek i gotowe.
Smacznego!