Wykonanie
Opis : Żurek lub Barszcz Biały przygotowuje się u Nas w tygodniu. Nigdy nie gościł na Naszych (moim i mojego M.) wielkanocnych stołach. Z resztą inne zupy również się na nim nie pojawiały. W tym roku postanowiłam, że zrobię wyjątek.Jak wspomniałam Żurek lub Barszcz biały serwuję na obiad w tygodniu, więc taka wielkanocna wersja powinna być bardziej wykwintna. Taka też jest. Dobrze przygotować go wcześniej, aby się przegryzł.Żurek wielkanocny wzbogacony jest o
suszone grzybki i gotowany na wywarze z warzyw, surowej
białej kiełbasy i
wędzonego boczku (w wersji tygodniowej podsmażam
wędliny). Może być podawany z
ziemniakami lub bez, ale obowiązkowo z
jajkiem. Dla wzbogacenia całości obsypany
białym serem i
natką pietruszki. W konsystencji nie jest rzadki, ale również nie gęsty, taki pośredni.Pochodzenie : przepis złożony z dwóch przepisów pochodzących z jakiegoś czasopismaIlość : ponad 1 , 5 l (nie licząc składników dodatkowych)Składniki Na Żur :2. większe laski białej surowej
kiełbasy lub w ostateczności białej parzonej200 g wędzonego
surowego boczku0,5-1 garść
suszonych grzybów2 małe
marchewki1 mała
pietruszkamały kawałek
selera2 duże liście
pora1/4 dużej
cebuli2
liście laurowe3
ziela angielskie6
goździków5 ziaren
pieprzu750-800 ml
wody0 , 5 l zakwasu na Żurek (Żurek z butelki)5 łyżek gęstej
śmietany2 płaskie łyżki
mąki pszennej (każda po 15 ml)*1,5 łyżki
majeranku2 ząbki
czosnku1-2 łyżeczki tartego
chrzanu1 łyżeczka
cukrusólpieprz*
mąkę pszenną dodać tylko w razie konieczności, ponieważ każdy zakwas może różnić się jej ilością i tym samym zupa może wyjść za gęsta; upewnijmy się czy konsystencja zupy nam odpowiada czy tez nie; żurek nie powinien
mieć konsystencji sosu, więc jeśli jest odpowiedni pomińmy dodatkową ilość
mąkiSkładniki Dodatkowe :osolone ugotowane
ziemniaki w połówkach - ilość wedle uznania (opcjonalnie)połówka ugotowanego
jajka na 1 porcję zupy1 łyżeczka
sera białego na 1 porcję zupyPrzygotowanie :Całą
kiełbasę włożyć do garnka.
Boczek pokroić w paski i włożyć do garnka.
Suszone grzybki włożyć do garnka.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler umyć, obrać i w całości włożyć do garnka.Liście
pora umyć, przekroić na pół i włożyć do garnka.
Cebulę obrać i włożyć do garnka.Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i
goździki.Wszystko zalać
wodą.Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 30 min.Do zupy wlać zakwas na Żurek.Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20 min.Zupę odsączyć, pozostawiając sam
wywar wraz z
kiełbasą,
boczkiem,
marchewką i ewentualnie
porem. Resztę usunąć.
Białą kiełbasę oraz
marchew pokroić w plastry i wrzucić z powrotem do
wywaru wraz z pozostałymi składnikami.Odlać z zupy odrobinę
wywaru i wymieszać ze
śmietaną, aby ona sama się zahartowała.Dodać
mąkę i dobrze wymieszać.Zupę doprowadzić do zagotowania.Mieszankę z
mąki wlać do gotującej się zupy, mieszając do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć.Dodać
majeranek.Wyłączyć płomień.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.Dodać
chrzan.Dodać
cukier.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać.Podawać z ugotowanymi
ziemniakami, ugotowanym
jajkiem,
białym serem oraz
natką pietruszki.