ßßß
Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g filetów z dorsza250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)2 czerwone cebule1 czerwona paryka1 puszka pomidorów w kawałkach7 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego0,5 łyżeczki płatków chili2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1,5 łyżeczki suszonego tymianku3 łyżeczki masłasólświeżo zmielony pieprz5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe2,5 l wodyWYKONANIE:Zamrożone krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 15 minut .Jeśli używasz świeżych krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy).Do większego garnka nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny.W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z cebulą.Gdy papryka trochę zmięknie, dodaj pomidory z puszki, drobniutko posiekany czosnek, paprykę w proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut.Po tym czasie przelej go do bulionu warzywnego i dodaj masło.Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm), a następnie wrzuć do zupy.Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy.Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut.Jeśli jest taka potrzeba, p onownie dodaj soli i pieprzu do smaku. Gotowe! Smacznego!