Wykonanie

Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z
dorszem i
krewetkami.
Czosnek,
tymianek i
papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak
pomidorów i
czerwonej papryki. Delikatny w smaku
dorsz i malutkie
krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu
ryba się nie rozpada, a
krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości
płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak. Zupa smakuje fantastycznie i jest naprawdę sycąca, zniknęła u mnie w domu błyskawicznie, bo nie mogliśmy się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się
bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos"
pomidorowy", a na koniec
rybę i
krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g
filetów z dorsza250 g
krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)2
czerwone cebule1
czerwona paryka1 puszka
pomidorów w kawałkach7 łyżek
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku2 średnie
marchewki1
pietruszka0,5 średniego
selera lub 2 gałązki naciowego0,5 łyżeczki
płatków chili2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1,5 łyżeczki suszonego
tymianku3 łyżeczki
masłasólświeżo zmielony
pieprz5 ziarenek
ziela angielskiego3
liście laurowe2,5 l
wodyWYKONANIE:Zamrożone
krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą
wodą. Odstaw na 15 minut .Jeśli używasz świeżych
krewetek to umyj je i oczyść (usuń ogonki i ewentualne pancerze i głowy).Do większego garnka nalej
wodę, wrzuć do niej obraną
marchewkę,
seler i
pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć
ziele angielskie oraz
liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut
bulion warzywny.W międzyczasie rozgrzej na patelni
oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę
cebulę i zeszklij ją.
Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko z
cebulą.Gdy
papryka trochę zmięknie, dodaj
pomidory z puszki, drobniutko posiekany
czosnek,
paprykę w proszku,
płatki chili i
tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos'
pomidorowy przez kolejne 5 minut.Po tym czasie przelej go do
bulionu warzywnego i dodaj
masło.
Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm), a następnie wrzuć do zupy.
Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy.Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut.Jeśli jest taka potrzeba, p onownie dodaj
soli i
pieprzu do smaku. Gotowe! Smacznego!