Wykonanie
Appetizers carnival.

Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł 6-go stycznia ,Świętem
Trzech Króli ,a zakończy dopiero 4-go marca Środą Popielcową.Podobnie w Wenecji, wielki bal
maskowy na Placu św.
Marka ,kończący czas zabaw ma się odbyć 4-go marca.Natomiast ,największa gala rozpoczynająca karnawał brazylijski ,odbędzie się w Rio dopiero 28-go lutego.Nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia carrus navalis— wóz w kształcie okrętu .Taki wóz prowadził parady w czasie rzymskich bachanalii czy greckich Dionizji.Inna teoria
mówi ,że pochodzi od „carn-aval”, co oznacza mięsożerstwo czyli czas najedzenia się i pożegnanie
mięsa.U nas karnawał często nazywano
zapustem,a ostatnie trzy dni
zapustów to ostatki zwane też Mięsopustem. Wg Zygmunta Glogera jeden z ambasadorów Solimana II, powróciwszy do Stambułu ,rozpowiadał ,że w pewnej
porze chrześcijanie dostają warjacyj i ,że dopiero jakiś proch sypany im
potem w kościołach na głowy leczy takową .
Póki co mamy jeszcze sporo czasu na bale, tańce ,małe i duże biesiady ,przyjacielskie spotkania przy
winie.Jest w czym wybierać i czas zacząć planowanie .Osobiście wolę małe ,kameralne spotkania towarzyskie i moja dzisiejsza propozycja dotyczy właśnie takich.Kolorowe naleśniki. Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości.

Żółte.1
jajko10 dag
mąki½ szklanki
wody1 łyżeczka
kurkumy lub parę nitek
szafranu
Czerwone .1
jajko10dag
maki½ szklanki
wody4 łyżki
keczupu
Zielone.1jajko10 dag
mąki½ szklanki
wody4 łyżki ugotowanego
szpinaku lub świeże posiekane
ziołaDodatki.
Olej do smażenia,
sól,
pieprz. Wykałaczki.
Papryka ,
ogórek konserwowy,
kukurydza mała konserwowa
Pomidorki koktajlowe ,
ser żółty ,
oliwki ,
kiełki ,
szynka konserwowa ,
salami,
ryba wędzona itp.Wykonanie.Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce.Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk.Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek wybrane przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję
smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku.Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na
jabłku ,cytrusach czy kostkach
chleba. Można też kilka wbić w
arbuza albo w małą główkę
kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód
arbuza, czy
kapusty.Zdj zbiorcze na
chlebie….Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy naleśnikowych kompozycjach.