ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem i salami

Tarta ze szpinakiem i salami

nazwa

Wykonanie

Czy tarta jest grzechu warta? Po cieście francuskim, moje serce zawojowała francuska tarta czyli kruchy placek z nadzieniem owocowym lub wytrawnym.
Przetestowałam różne przepisy na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv,który jest doskonałą bazą i posłużyć może do przygotowania ciasta na tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka łyżek cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę soli.
Tarty mogą być z owocami sezonowymi i słone ze szpinakiem i serami, grzybami, warzywami, wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej.
Na ciasto:
250 gram mąki
1 żółtko
60 ml wody
125 gram margaryny
sól
Nadzienie tarty:
100 gram szpinaku
10 plastrów salami
2 pomidory
2 jajka
25 dkg sera żółtego
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
sól, pieprz,
Z mąki, żółtka, margaryny, wody i soli zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Szpinak w rondelku rozmrozić, dodać czosnek i poddusić tak, aby odparował wodę. Następnie 2 jajka wymieszać z ziołami prowansalskimi, pieprzem i startym serem żółtym. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć w formie do pieczenia, nakłuć widelcem ciasto, wysypać ryż, fasolę do obciążenia tarty, wstawić do piekarnika na ok.15 minut (190-200 stopni).
Następnie wyjąć z piekarnika, na tartę wyłożyć szpinak, pomidory, salami, zalać serem wymieszanym z jajkiem i piec ok.30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło jest smaczniejsza.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/04/tarta-ze-szpinakiem-i-salami.html