Wykonanie
Czy
tarta jest grzechu warta? Po cieście francuskim, moje
serce zawojowała francuska
tarta czyli kruchy placek z nadzieniem
owocowym lub wytrawnym.Przetestowałam różne przepisy na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv,który jest doskonałą bazą i posłużyć może do przygotowania ciasta na tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka łyżek
cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę
soli.Tarty mogą być z
owocami sezonowymi i słone ze
szpinakiem i
serami,
grzybami, warzywami, wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej.Na ciasto:250 gram
mąki1
żółtko60 ml
wody125 gram
margarynysólNadzienie tarty:100 gram
szpinaku10 plastrów
salami2
pomidory2
jajka25 dkg
sera żółtegoczosnek granulowany
zioła prowansalskiesól,
pieprz,Z
mąki,
żółtka,
margaryny,
wody i
soli zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Szpinak w rondelku rozmrozić, dodać
czosnek i poddusić tak, aby odparował
wodę. Następnie 2
jajka wymieszać z
ziołami prowansalskimi,
pieprzem i
startym serem żółtym. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć w formie do pieczenia, nakłuć widelcem ciasto, wysypać
ryż,
fasolę do obciążenia tarty, wstawić do piekarnika na ok.15 minut (190-200 stopni).Następnie wyjąć z piekarnika, na tartę wyłożyć
szpinak,
pomidory,
salami, zalać
serem wymieszanym z
jajkiem i piec ok.30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło jest smaczniejsza.