Wykonanie

1 kg świeżych
pomidorów
1 puszka pelati1/2 średniego
selera2
pietruszki1 mały
por2
marchewki1 mała
cebula2 ząbki
czosnkuziele angielskiepieprz ziarnisty
liść laurowy ,
sól1 litr
bulionu mięsnegośmietana na wierzch
Seler ,
pietruszkę ,
marchewki ,
por pokroić i zalać
bulionem. Zacząć gotować.Pokrojoną
cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić
czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości.
Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z
pomidorami i całość gotować 10 min.Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką
śmietany .Ja tę
pomidorową podaję z szaszłykami naleśnikowymi wg. przepisu mojej 19 letniej wnuczki.

Naleśnikowe szaszłyki.1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wody1
jajkoNadzienie
serowo -
bazyliowe100g
twarogu śmietankowego3 łyżki
sera żółtego2 łyżki
śmietany 18%3 łyżki
bazyliisól morska ,
pieprzolej do smażenia
Mąkę ,
jajko ,
mleko ,
wodę ,
sól ,
pieprz zmiksować i odstawić na 30 min.Usmażyć cieniutkie naleśniki.Nadzienie .Wszystkie składniki nadzienia dokładnie połączyć.Naleśniki posmarować cienką warstwą nadzienia i zrolować.Pokroić na kawałki 2 , 5-3 cm i nabić je na patyczki jak szaszłyki .Szaszłyczki są bardzo delikatne i aromatyczne.
Bazylię można zastąpić innym zielem tzn.
ziołem lub mieszanką
ziół .Stanowią wspaniałą przegryzkę ,a ja podaję jako dodatek do zup .Są dobre ciepłe i na zimno. Zimne zawsze możemy podgrzać w piekarniku .