ßßß
Składniki:naleśniki:250 g mąki250 ml mleka250 ml wody30 g rozpuszczonego, ostudzonego masła2 jaja1/2 łyżeczki solifarsz szpinakowy:1/2 opakowania szpinaku mrożonego firmy Hortex1/3 kostki sera feta1/2 cebuli3 ząbki czosnkuszczypta pieprzuolej
farsz warzywny:4 małe marchewkibiały kawałek pora1/2 selera małego1 pomidor1/2 papryki czerwonej4 ząbki czosnkukilka gałązek zielonej pietruszkisólpieprzolejser żółtysos czosnkowy:jogurt naturalnyczosnekZaczynamy od wrzucenia wszystkich składników na naleśniki do miski i zmiksowania ich. Następnie odstawiamy ciasto na czas przygotowania farszu.Ja zaczęłam od przygotowania farszu szpinakowego. Rozmrożony szpinak wrzucam na patelnię, aby odparować wodę, następnie dodaję pokrojone drobno cebulę i czosnek. Gdy farsz się poddusi dodaję fetę. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiam do smaku.Do farszu warzywnego marchew pokroiłam w Thermomixie. Wy możecie zetrzeć na grubej tarce. Podsmażam czosnek i dodaję marchew, seler i por. Duszę, aż warzywa trochę zmiękną, następnie wrzucam paprykę i pomidora. Jeszcze chwilę duszę. Pamiętajcie o tym, że warzywa nie mogą być bardzo miękkie. Doprawiam do smaku. Po zdjęciu z ognia posypuję posiekaną pietruszką.Smażę naleśniki i na połowę każdego nakładam farsz, następnie składam w trójkąty. Do wersji warzywnej trę jeszcze ser żółty. Podsmażam z dwóch stron i podaję. Ja dzisiaj dodałam jeszcze sos czosnkowy do naleśników z warzywami.

