Wykonanie
Dzisiaj przybywam do Was z naleśnikami. Mnie osobiście naleśniki kojarzą się z
serem, a jeśli nie z
serem to z
dżemem, nutellą, generalnie na słodko :) Jednak moja dzisiejsza wersja naleśników jest zdecydowanie wytrawna. Pierwsza wersja jest ze
szpinakiem, a druga z warzywami.
Szpinakowe nadzienie nie jest mi obce, a wersja warzywna jest moją dzisiejszą wariacją. Osobiście bardzo lubię nadzienie
szpinakowe, warzywne również mi zasmakowało :)

Składniki:naleśniki:250 g
mąki250 ml
mleka250 ml
wody30 g rozpuszczonego, ostudzonego
masła2
jaja1/2 łyżeczki
solifarsz
szpinakowy:1/2 opakowania
szpinaku mrożonego firmy Hortex1/3 kostki
sera feta1/2
cebuli3 ząbki
czosnkuszczypta
pieprzuolej
farsz warzywny:4 małe
marchewkibiały kawałek
pora1/2
selera małego1
pomidor1/2
papryki czerwonej4 ząbki
czosnkukilka gałązek zielonej
pietruszkisólpieprzolejser żółtysos czosnkowy:
jogurt naturalnyczosnekZaczynamy od wrzucenia wszystkich składników na naleśniki do miski i zmiksowania ich. Następnie odstawiamy ciasto na czas przygotowania farszu.Ja zaczęłam od przygotowania farszu
szpinakowego. Rozmrożony
szpinak wrzucam na patelnię, aby odparować
wodę, następnie dodaję pokrojone drobno
cebulę i
czosnek. Gdy farsz się poddusi dodaję
fetę. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiam do smaku.Do farszu warzywnego
marchew pokroiłam w Thermomixie. Wy możecie zetrzeć na grubej tarce. Podsmażam
czosnek i dodaję
marchew,
seler i
por. Duszę, aż warzywa trochę zmiękną, następnie wrzucam
paprykę i
pomidora. Jeszcze chwilę duszę. Pamiętajcie o tym, że warzywa nie mogą być bardzo miękkie. Doprawiam do smaku. Po zdjęciu z ognia posypuję posiekaną
pietruszką.Smażę naleśniki i na połowę każdego nakładam farsz, następnie składam w trójkąty. Do wersji warzywnej trę jeszcze
ser żółty. Podsmażam z dwóch stron i podaję. Ja dzisiaj dodałam jeszcze
sos czosnkowy do naleśników z warzywami.


