ßßß

Curry warzywne z Fidżi.Bula! Bula! Bula! Tym wesołym "cześć" witają na wyspach Fidżi. Kanibalizm już przeminął, więc śmiało zwiedzałem miejsca, gdzie wszystko jest "Fiji time", czyli czasu Fidżi, a nie tego na zegarze. Daniem odświętnym jest tradycyjne pieczenie w piecu ziemnym - lovo. Przypomniały mi się podobne, tradycyjne piece w ziemi u Marokańczyków, do tażina. Wspólna myśl technologiczna od zarania wieków! Na Fidżi nie ma krów i innych ssaków hodowlanych, poza czarnymi świnkami ,więc tradycyjny posiłek składa się z ryb w mleku kokosowym, curry, morskich wodorostów i pieczonychbananów.Curry warzywne.1 cebula3 listki laurowe1 mały czosnek1,5 łyżeczki kolendry + łodyżka świeżejkilka niteczek szafranu namoczonego w łyżce bulionu8 goździków¼ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kardamonu1 łyżka curry1 duży ziemniak1 duża marchew1 papryka3 łodygi selera naciowego1 pomidorNa oliwie zeszklić posiekaną cebulę.Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać.Dodać pokrojony ziemniak i marchew. Podlać 1/4szklanki bulionu i dusić 3min.Dodać pokrojoną paprykę i seler, wszystko smażyć jeszcze 2 min.Dodać pokrojony pomidor i smażyć 1 min.Do tego warzywnego kari możemy użyć wszystkich naszych ulubionych warzyw. Pamiętajmy, że na końcu dodajemy te, które nie wymagają dłuższej obróbki termicznej.Potrawy rodem z Fidżi mogą dla nas być mdłe, tradycyjnie nie zawierają soli, mimo, że wyspy są otoczone oceanem. Do niedawna tubylcy nie używali też tylu przypraw, sprowadza się je z Nowej Zelandii.Bula!