Wykonanie
Curry warzywne z Fidżi.Bula! Bula! Bula! Tym wesołym "cześć" witają na wyspach Fidżi. Kanibalizm już przeminął, więc śmiało zwiedzałem miejsca, gdzie wszystko jest "Fiji
time", czyli czasu Fidżi, a nie tego na zegarze. Daniem odświętnym jest tradycyjne pieczenie w piecu ziemnym -
lovo. Przypomniały mi się podobne, tradycyjne piece w ziemi u Marokańczyków, do tażina. Wspólna myśl technologiczna od
zarania wieków! Na Fidżi nie ma krów i innych ssaków hodowlanych, poza czarnymi świnkami ,więc tradycyjny posiłek składa się z ryb w
mleku kokosowym,
curry,
morskich wodorostów i pieczonych
bananów.
Curry warzywne.1
cebula3
listki laurowe1 mały
czosnek1,5 łyżeczki
kolendry + łodyżka świeżejkilka niteczek
szafranu namoczonego w łyżce
bulionu8
goździków¼ łyżeczki
cynamonu¼ łyżeczki
kardamonu1 łyżka
curry1 duży
ziemniak1 duża
marchew1
papryka3
łodygi selera naciowego1
pomidorNa
oliwie zeszklić posiekaną
cebulę.Dodać wszystkie
przyprawy, przemieszać.Dodać pokrojony
ziemniak i
marchew. Podlać 1/4szklanki
bulionu i dusić 3min.Dodać pokrojoną
paprykę i
seler, wszystko smażyć jeszcze 2 min.Dodać pokrojony
pomidor i smażyć 1 min.Do tego warzywnego kari możemy użyć wszystkich naszych ulubionych warzyw. Pamiętajmy, że na końcu dodajemy te, które nie wymagają dłuższej obróbki termicznej.Potrawy
rodem z Fidżi mogą dla nas być mdłe, tradycyjnie nie zawierają
soli, mimo, że wyspy są otoczone oceanem. Do niedawna tubylcy nie używali też tylu przypraw, sprowadza się je z Nowej Zelandii.Bula!