Wykonanie
Lubię zupy z ziarnami, przez to często w zimne mgliste dni szykuje minestrone z przeróżnych ziaren.Ziarna stanowią tylko bazę, a dodatki warzywne lub warzywno-
mięsne zmieniam według własnego gustu i smaku.Dziś chciałabym Wam zaproponować zuppa di farro czyli zupa z orkiszu - tradycyjne włoskie danie.Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy. Zdrowotne właściwości orkiszu s ą znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat gatunek zboża został raczej zapomniany.Zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku.Coś wspaniałego i pożywnego na jesienne dni.Zapraszam ;-)

Składniki na 8 porcji:500 g ziaren orkiszu3
marchewki2 duże
ziemniaki2
łodygi selera naciowego1
pomidor1
cebulałyżka
oliwysól,
pieprz i
papryka do smakuPrzygotowanie:Ziarna orkiszu moczymy 4 godziny w zimnej wodzie.

Warzywa obieramy i myjemy.
Cebulę,
ziemniaki,
pomidora i
seler kroimy w drobną kostkę. Natomiast
marchewkę w plastry.Do rondla wylewamy łyżkę
oliwy i smażymy
cebulę. Smażymy parę minut.

Następnie dodajemy
ziemniaki,
marchewkę i
seler. Po 5 minutach dodajemy
pomidora.

Smażymy parę minut, następnie i zalewamy
wodą. Dodajemy 0,5 litra
wody i gotujemy 10 minut.

Następnie dodajemy odcedzone i umyte pod
wodą ziarna orkiszu. Dodajemy następne 1,5 litra
wody.

Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, przez około 1 , 5 godziny, maksymalnie do 2 godzin.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką, podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.Przed podaniem możemy polać
oliwą.Jeśli odgrzewamy zupę po raz drugi, prawdopodobnie trzeba będzie dodać
wodę.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)