ßßß
Składniki na 8 porcji:500 g ziaren orkiszu3 marchewki2 duże ziemniaki2 łodygi selera naciowego1 pomidor1 cebulałyżka oliwysól, pieprz i papryka do smakuPrzygotowanie:Ziarna orkiszu moczymy 4 godziny w zimnej wodzie.
Warzywa obieramy i myjemy. Cebulę, ziemniaki, pomidora i seler kroimy w drobną kostkę. Natomiast marchewkę w plastry.Do rondla wylewamy łyżkę oliwy i smażymy cebulę. Smażymy parę minut.
Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i seler. Po 5 minutach dodajemy pomidora.
Smażymy parę minut, następnie i zalewamy wodą. Dodajemy 0,5 litra wody i gotujemy 10 minut.
Następnie dodajemy odcedzone i umyte pod wodą ziarna orkiszu. Dodajemy następne 1,5 litra wody.
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, przez około 1 , 5 godziny, maksymalnie do 2 godzin.Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.Przed podaniem możemy polać oliwą.Jeśli odgrzewamy zupę po raz drugi, prawdopodobnie trzeba będzie dodać wodę.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)