Wykonanie
By MagicPot, 17 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Ostatnimy czasy coraz częściej kupuję
jagnięcinę i tym razem rzeźnik namówił mnie na
żeberka jagnięce z dużym kawałkiem
mięsa – pokroił mi je na kotlety i zostawił w rozmyślaniach jak je przygotować na obiad….dwie średniej wielkości
paprykidwie średnie
cebuletrzy ząbki
czosnkutrzy
łodygi selera naciowegodwie średnie
marchewkipół
pietruszki lub jedną małąkilka łodyg świeżej
kolendryprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, słodka
czerwona paprykaPrzygotowania rozpoczęłam od umycia
mięsa, a następnie zbiłam tłuczkiem całe
mięso.Na patelni rozgrzałam łyżkę
masła z odrobiną
oleju i pojedyńczo smażyłam kotlety jagnięce. Uważajcie jak będziecie przeżucać kotlety na drugą stronę, gdyż kość może porysować patelnię.W trakcie podsmażania kotletów – ważne by kotletów nie usmażyć tylko delikatnie podsmażyć z obu stron – po umyciu i obraniu pokroiłam:
paprykę w większką kostkę,
seler naciowy po przekrojeniu łodyk wzdłuż w kostkę,
cebulę pokroiłam w talarki a
czosnek w plasterki.
Marchew i
pietruszkę starłam na tarce o dużych oczkach.Podsmażone kotlety przeżuciłam do garnka wraz z
wodą i rozpuszczonymi tłuszczami do garnka i zasypałam warzywami. Dodałam odrobinę
wody tak by warzywa i
mięso były zakryte i przez około dwie godziny dusiłam na średnim ogniu.Na początku duszenia wsypałam czubatą łyżeczkę
słodkiej papryki i dokładnie zamieszałam.Najlepszym wyznacznikiem czy
mięso jest już gotowe do jedzenia jest najpierw
nabicie widelcem a następnie oderwanie kawałek
mięsa i spróbowanie. Jeżeli
mięso jest gąbczaste to powinniście dusić jeszcze przez około jedną godzinę, jeżeli jest mięciutkie i rozpływa się w buzi to znaczy że jest już gotowe.Gdy
mięso będzie już gotowe do jedzenia doprawiam je
solą i
pieprzem do smaku.Dzieciom do
mięsa z warzywami podałam frytki – dzięki temu nie zwróciły większej uwagi na duże kawałki warzyw.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: