ßßß Cookit - przepis na Kotlety jagnięce z warzywami

Kotlety jagnięce z warzywami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 17 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Ostatnimy czasy coraz częściej kupuję jagnięcinę i tym razem rzeźnik namówił mnie na żeberka jagnięce z dużym kawałkiem mięsa – pokroił mi je na kotlety i zostawił w rozmyślaniach jak je przygotować na obiad….
dwie średniej wielkości papryki
dwie średnie cebule
trzy ząbki czosnku
trzy łodygi selera naciowego
dwie średnie marchewki
pół pietruszki lub jedną małą
kilka łodyg świeżej kolendry
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, słodka czerwona papryka
Przygotowania rozpoczęłam od umycia mięsa, a następnie zbiłam tłuczkiem całe mięso.
Na patelni rozgrzałam łyżkę masła z odrobiną oleju i pojedyńczo smażyłam kotlety jagnięce. Uważajcie jak będziecie przeżucać kotlety na drugą stronę, gdyż kość może porysować patelnię.
W trakcie podsmażania kotletów – ważne by kotletów nie usmażyć tylko delikatnie podsmażyć z obu stron – po umyciu i obraniu pokroiłam: paprykę w większką kostkę, seler naciowy po przekrojeniu łodyk wzdłuż w kostkę, cebulę pokroiłam w talarki a czosnek w plasterki. Marchew i pietruszkę starłam na tarce o dużych oczkach.
Podsmażone kotlety przeżuciłam do garnka wraz z wodą i rozpuszczonymi tłuszczami do garnka i zasypałam warzywami. Dodałam odrobinę wody tak by warzywa i mięso były zakryte i przez około dwie godziny dusiłam na średnim ogniu.
Na początku duszenia wsypałam czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i dokładnie zamieszałam.
Najlepszym wyznacznikiem czy mięso jest już gotowe do jedzenia jest najpierw nabicie widelcem a następnie oderwanie kawałek mięsa i spróbowanie. Jeżeli mięso jest gąbczaste to powinniście dusić jeszcze przez około jedną godzinę, jeżeli jest mięciutkie i rozpływa się w buzi to znaczy że jest już gotowe.
Gdy mięso będzie już gotowe do jedzenia doprawiam je solą i pieprzem do smaku.
Dzieciom do mięsa z warzywami podałam frytki – dzięki temu nie zwróciły większej uwagi na duże kawałki warzyw.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/17/kotlety-jagniece-z-warzywami