Wykonanie
Dzisiejszy przepis to proste
curry z
cebuli i
pomidorów z
kurczakiem. Smaczne i bardzo aromatyczne, gdyż do przygotowania używam świeżych
pomidorów.
Kurczak przygotowany w poniższy sposób jest miękki i soczysty.Niezbędne produkty:500 g
kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki (polecam filet z udka)3-4 średnie
pomidory1 duża
cebula1/4 szkl.
oliwy1,5 łyżeczki
soli4 strączki zielonego
kardamonu4
goździki1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
garam masala1,5 łyżeczki zmielonej
kolendry1 łyżka prażonego kuminu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
ostrego czerwonego chilli3-4 przeciśnięte ząbki
czosnkuPrzygotowanie chicken
curry:W rondlu rozgrzewami
oliwę. Wrzucamy
kardamon i
goździki. Po ok. 1 minucie wrzucamy drono posiekana
cebulkę i smazymy na lekko brązowy kolor.
Do
cebuli dodajemy
przyprawy:
kolendrę,
kurkumę, kumin,
chilli,
cynamon. Smażymy mieszając przez 3-4 minuty.
Pomidory kroimy w kostke, a następnie przygotowujemy z nich
purre, np. przy pomocy blendera. Do rondla z
cebulą i
przyprawami dodajemy przecisnięte ząbki
czosnku oraz
purre z
pomidorów. Mieszamy i gotujemy ok. 5-7 minut, aż
oliwa będzie widoczna na powierzchni.
Następnie dodajemy
kurczaka,
sól i często mieszając gotujemy na intensywnym ogniu kolejne 5-7 minut. Dodajemy
garam masalę.
Dodajemy do rondla 3/4 szklanki
wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12-15 minut, aż
kurczak będzie całkowicie ugotowany i miękki.
Smacznego :-)