Wykonanie
Każdy ma swój przepis na placek z gulaszem. Jeżeli chodzi o te znane w restauracjach - placek po węgiersku, czy też po cygańsku, to raczej są to nazwy umowne. Na Węgrzech prawdziwy gulasz, to zupa z
wołowiną ,
ziemniakami,
papryką,
marchewką i kluseczkami nazywającymi się csipetke. W Polsce znana jest jako bogracz. Gulasz cygański to
wołowina,
wieprzowina,
baranina, czasami plastry
kiełbasy,
fasola itp. Jeden i drugi mocno doprawiony
papryką,
pieprzem,
ziołami. Najlepiej np. taka węgierska zupa gulaszowa smakuje z kociołka znad ogniska. Jeszcze jedno na Węgrzech
mięso smaży się na topionej
słoninie , czyli
smalcu, a nie na
oleju jak u nas. Do dzisiaj pamiętam z rodzinnego domu wspaniały smak kotletów
schabowych z kością smażonych przez moją mamę na
smalcu.Podam swój przepis na placek ziemniaczany i gulasz.1 kg
ziemniaki pokrojone na małe kawałki, 1 mała
cebula, 2
jajka, 3-4 łyżki
mąki, ¼ łyżeczki
soliWszystkie składniki wrzucić do malaksera i pociąć na jednolitą masę. Łyżką nakładać na patelnię i rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron.Gulasz z
łopatki wieprzowej:
Mięso pokroić w równą kostkę. Doprawić- ostrą
chili, świeżo zmielonym
pieprzem, dodać
sos sojowy jasny, trochę sosu słodko pikantnego tao-tao i rozgniecione
owoce jałowca. Odstawić na 12 godzin.2
cebule pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać 3 ząbki posiekanego
czosnku ,na koniec 1 łyżeczka
ostrej papryki do
cebuli, wymieszać, przełożyć do garnka w którym będzie dusił się gulasz. Dodać garść
suszonych grzybów.
Mięso smażyć partiami na brązowy kolor, dodać do
cebuli, podlać
bulionem i dusić do miękkości.
Bulionu nie powinno być za dużo, gulasz do placka ziemniaczanego powinien być gęsty. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę koncentratu, szczyptę
cukru, dosmaczać.Na usmażony placek nałożyć gulasz, złożyć na połowę. Na wierzch kleks
śmietany i
ketchupu. Smacznego