ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane (bezglutenowe)

Placki ziemniaczane (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

To nie żart, to naprawdę przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że placki ziemniaczane są bezglutenowe, bo są z ziemniaków przecież, ale niestety nie są bezglutenowe, ponieważ zwykle dodawana jest do nich mąka pszenna. W mojej propozycji na placki mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
ok. 8-9 ziemniaków (nie polecam mytych i paczkowanych z supermarketów)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu
olej do smażenia (każdy za wyjątkiem rzepakowego nadającego się jedynie do smarowania silników)
gęsta śmietana lub cukier
Wykonanie:
1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (tak jak widać na zdjęciu), wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy.
2. Podobnie i cebulę trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy całe jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, mieszamy i smażymy.
3. Smażymy na oleju na złoto, dzięki mące kukurydzianej placki nabierają ładnego koloru.
4. Podajemy ze śmietaną lub cukrem lub tak jak się lubi najbardziej. Na zimno też są dobre.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/08/placki-ziemniaczane-bezglutenowe.html