Wykonanie
To nie żart, to naprawdę przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że placki ziemniaczane są bezglutenowe, bo są z
ziemniaków przecież, ale niestety nie są bezglutenowe, ponieważ zwykle dodawana jest do nich
mąka pszenna. W mojej propozycji na placki
mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam.Składniki:ok. 8-9
ziemniaków (nie polecam mytych i paczkowanych z supermarketów)1
cebula1
jajko3 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
soli, spora ilość
pieprzuolej do smażenia (każdy za wyjątkiem rzepakowego nadającego się jedynie do smarowania silników)gęsta
śmietana lub
cukierWykonanie:
1.
Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (tak jak widać na zdjęciu), wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar
wody odlewamy.
2. Podobnie i
cebulę trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy całe
jajko,
mąkę kukurydzianą,
sól,
pieprz, mieszamy i smażymy.
3. Smażymy na
oleju na złoto, dzięki
mące kukurydzianej placki nabierają ładnego koloru.4. Podajemy ze
śmietaną lub
cukrem lub tak jak się lubi najbardziej. Na zimno też są dobre.