ßßß
składniki:60-80 g cebuli15 g czosnku (ok.3 ząbki)20 g oleju rzepakowego200 g marchwi50 g korzenia pietruszki50 g korzenia selera100 g selera naciowego100 g cukinii150 g pomidorów (mogą być z puszki -bez zalewy)80 g soli morskiej grubo ziarnistej
zioła:1/2 pęczka natki pietruszki -ok.10 gałązek3-4 gałązki lubczykupo 1 gałązce: rozmarynu i tymianku (same listki)oraz bazylii i oregano1 listek laurowy100 g (1kieliszek) białego wina wytrawnego
dodatkowo:2-3 łyżki płatków drożdżowych -dla osób nie jedzących nabiału lub -50 g sera Dziugas lub parmezanu40 g oliwy z oliwekWykonanie z pomocą Thermomixa:W naczyniu umieścić cebulę i czosnek, posiekać 5 s. / obr.5; zgarnąć kopystką ze ścianek.Dodać olej rzepakowy i dusić 3 min. / temp. Varoma / obr.1Dodać obrane warzywa i poszatkować 20 s. / obr. 5Na noże założyć motylekDodać zioła, sól i wino, i gotować 35 min. / temp. Varoma / obr. softZdjąć motylek!!! dodać płatki drożdżowe lub ser oraz oliwę i zmiksować na gładką pastę 1-2 min. / obr. 10Przelać do słoiczków, zakręcićPo wystudzeniu przechowywać w lodówce (nawet do 2 miesięcy)Wskazówka:Bulion możemy przechowywać w postaci kostek. W tym celu foremki do kostek lodu posmarować w środku oliwą i nałożyć pastę. Po zamrożeniu kostki możemy przełożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce.1 łyżka dodana do 0,5 l wody daje nam bazę do ugotowania zupy lub sosu.
_____________________________