Wykonanie
W moich przepisach znajdziecie takie składniki jak: koncentrat
bulionu warzywnego,
przyprawa warzywna,
sól ziołowa,
zioła do sałatek,
zioła do dań na parze... i wiele innych, które są takim abecadłem w kuchni. Bez takich składników zdrowe gotowanie nie byłoby smaczne...Dziś zaczynam cykl takich właśnie składników:

składniki:60-80 g
cebuli15 g
czosnku (ok.3 ząbki)20 g
oleju rzepakowego200 g
marchwi50 g
korzenia pietruszki50 g
korzenia selera100 g
selera naciowego100 g
cukinii150 g
pomidorów (mogą być z puszki -bez zalewy)80 g
soli morskiej grubo ziarnistej
zioła:1/2 pęczka
natki pietruszki -ok.10 gałązek3-4 gałązki
lubczykupo 1 gałązce:
rozmarynu i
tymianku (same listki)oraz
bazylii i
oregano1
listek laurowy100 g (1kieliszek)
białego wina wytrawnego

dodatkowo:2-3 łyżki
płatków drożdżowych -dla osób nie jedzących
nabiału lub -50 g
sera Dziugas lub
parmezanu40 g
oliwy z oliwekWykonanie z pomocą Thermomixa:W naczyniu umieścić
cebulę i
czosnek, posiekać 5 s. / obr.5; zgarnąć kopystką ze ścianek.Dodać
olej rzepakowy i dusić 3 min. / temp. Varoma / obr.1Dodać obrane warzywa i poszatkować 20 s. / obr. 5Na noże założyć motylekDodać
zioła,
sól i
wino, i gotować 35 min. / temp. Varoma / obr. softZdjąć motylek!!! dodać
płatki drożdżowe lub
ser oraz
oliwę i zmiksować na gładką pastę 1-2 min. / obr. 10Przelać do słoiczków, zakręcićPo wystudzeniu przechowywać w lodówce (nawet do 2 miesięcy)Wskazówka:
Bulion możemy przechowywać w postaci kostek. W tym celu foremki do kostek
lodu posmarować w środku
oliwą i nałożyć pastę. Po zamrożeniu kostki możemy przełożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce.1 łyżka dodana do 0,5 l
wody daje nam bazę do ugotowania zupy lub sosu.

_____________________________