Wykonanie

Kiedyś już publikowałam na domowy
bulion drobiowy zamiast kupnych kostek. Dzisiaj zapraszam Was na jego warzywną wersję. Przepis z małymi zmianami znaleziony na stronie przepisownia.pl. Polecam baaardzo :)Składniki:100g
korzenia selera100g
marchewki100g
cebuli50g
pomidora70g
cukinii1 ząbek
czosnku1
liść laurowypo kilka listków
bazylii,
szałwii i
rozmarynu1 pęczek
natki pietruszki1 łyżka
oliwy30-50g
wina białego wytrawnego60g tartego
parmezanu200g
soli morskiej gruboziarnistejwykonanie thermomix:Warzywa pokroić i włożyć do garnka. Miksować 10s/obr7 . Dodać
sól,
olej,
wino i gotować 20 min/Varoma/obr.2 z przechyloną miarką. Po ugotowaniu dodać
parmezan. Miksując dojść powoli do obrotów 6 a następnie homogenizować ( dochodzimy powoli do obrotów 10 i kontynuujemy przez 1 min). Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2
mies.1łyżeczka = 1 kostkawykonanie tradycyjne:Warzywa pokroić drobno i zmiksować malakserem. Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Po ugotowaniu dodać
parmezan. Na koniec zmiksować blenderem bardzo dokładnie stopniowo zwiększając obroty przez ok. 1 minutę.Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2
mies. 1łyżeczka = 1 kostkaSmacznego :)

