Wykonanie
Po co kupować, skoro można sobie samemu zrobić? Wiemy co jemy i cała zabawa wychodzi o wiele taniej, pychotki :) Składniki na 5 - 6 wypasionych tortilli.


2
filety drobioweprzyprawa do kurczaka lub do gyrosasłodka i
ostra papryka wg uznania1/3 szklanki zimnego
mleka3 garści
płatków kukurydzianych6 - 7
krakersów (opcjonalnie, mogą być np.
cebulowe)4 łyżki
tartej bułkidodatkowo:1 główka
sałaty lodowej1 średni
ogórek szklarniowy1 strąk
papryki2 średnie
pomidory150 gramów
żółtego sera5 - 6 placków do tortilli gotowych lub domowej roboty
majonezketchupsos czosnkowy:150 gramów
śmietany kwaśnej 18% lub
jogurtu naturalnego (
śmietana lepsza wg mnie)2 - 3 ząbki
czosnkusólpieprzparę kropel
soku z cytrynyszczypta lub dwie
cukru pudruFilety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy
przyprawami, odstawiamy na 30 minut.
Płatki i ewentualnie
krakersy wsadzone do grubszego nylonowego woreczka miażdżymy wałkiem do ciasta, można zostawić większe kawałki,
potem przesiewamy je z
tartą bułką.
Mięso maczamy w
mleku, panierujemy w mieszance. Smażymy na złoto z obu stron, studzimy, kroimy w paseczki.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, które
potem grubo szatkujemy.
Paprykę kroimy w paseczki,
pomidora w plasterki,
ogórka w półplasterki.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Sos czosnkowy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z
jogurtem lub
śmietaną i resztą składników.Placek do tortilli smarujemy cienko
majonezem,
ketchupem, na środku układamy składniki nadzienia, posypujemy
serem żółtym, składamy w "krokieta", a następnie zawijamy w folię aluminiową.


Tortillę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni podgrzewamy do rozpuszczenia
sera, około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie polewamy
sosem czosnkowym i smacznego :)