Wykonanie
Prawda jest taka, że jak nadchodzą upały to nawet największym obżartuchom jeść się nie bardzo chce. Coś by się zjadło, ale żeby było lekkie i nie za gorące i takie w sam raz. No i oczywiście żeby przygotowywało się to szybko, bo stać nad kuchnią też nieprzyjemnie. My w upalne dni mamy właśnie takiego lenia w niejedzeniu i niegotowaniu za dużo. Dlatego też przepis dzisiaj będzie na Leniwą Tortille. Leniwą, bo placki kupiłam w sklepie a nie zrobiłam samodzielnie, za co jest mi do tej
pory wstyd, ale cóż począć. Kilka E wpadło do żołądka i nic mu nie było więc może warto czasem dać leniowi spokój i zrobić coś z gotowca.Obiecuję, że następny przepis będzie zrobiony w 100% przeze mnie!Leniwa Tortilla (dla 4 osób)

4 placki tortilli2
pomidorypół długiego
ogórkaśrednia
cebulapół
paprykimix
sałatpierś z kurczakaoregano (susz.)
bazylia (susz.)
oliwa1 ząbek
czosnkuplasterek
sera (opcjonalnie)
sól,
pieprzsos czosnkowy3 łyżki
majonezu3 łyżki
śmietany 18%1 ząbek
czosnkukilka kropel
soku z cytrynysól i
pieprzNa początek polecam przygotowanie
sosu czosnkowego, aby zdążył chwilę poleżeć w lodówce i mógł się 'przegryźć'.
sos czosnkowy: do miski wycisnąć
czosnek, dodać
majonez i
śmietanę. Wymieszać. Dodać
sól i odrobinę
pieprzu do smaku oraz
sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i odstawić przykryte do lodówki.
kurczak: Pierś umyć i wysuszyć. Pokroić na małe kawałki. Do miseczki wlać
oliwę, dodać rozgnieciony ząbek
czosnku, suszoną
bazylię i
oregano. Wymieszać.
Kurczaka natrzeć
solą i
pieprzem. Włożyć do marynaty i wstawić przykrytego do lodówki.tortilla: warzywa pokroić (
ogórka i
paprykę w dłuższe paski,
pomidora w kostkę, a
cebulę w piórka).
Kurczaka usmażyć na złoty kolor na
oliwie z marynaty. Placki tortilli wstawić na ok 5 min do piekarnika rozgrzanego do max 150 stopni.Wyjęte placki smarujemy
sosem czosnkowym, (
ser), kładziemy
kurczaka, warzywa i
sałatę. Zawijamy i... smacznego! :)







Smacznego! :)