Wykonanie
Lekkie, nie za słodkie ciasto w optymistycznych kolorach. Jest łatwe do wykonania, choć zastyganie poszczególnych warstw trwa około 2 godzin. Ot, taka pyszna mocno brzoskwiniowa fantazja :)Możemy wykonać ją też w wersji bez pieczenia, na przykład na okrągłych biszkoptach, nie ma problemu :)




Składniki na blaszkę 25x35 cm lub kwadratową o
boku 25 cm
biszkopt:3
jaja4 łyżki ( z małymi górkami)
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliąszczypta
soli do
białekponcz:1/3 szklanki zalewy z
brzoskwińmasa soczkowo - brzoskwiniowa:0,5 litra soku przecierowego
marchew-
jabłko-
brzoskwinia (użyłam Kubusia)5 łyżek
cukru100 gramów
masła ewentualnie
margaryny2 budynie
waniliowe bez
cukru (takie po 40g)masa
jogurtowo - brzoskwiniowa:1 puszka
brzoskwiń550 - 600 gramów
jogurtu naturalnego2
galaretki brzoskwiniowe (ostatecznie możemy dać
pomarańczowe)dodatkowo:1 puszka
brzoskwiń2
galaretki brzoskwinioweBiszkopt.
Żółtka oddzielamy od
białek. Te drugie ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy
cukier i
cukier z
wanilią, ubijamy dalej na najwyższych obrotach przez około minutę,
potem zmniejszamy obroty na średnie, wrzucamy
żółtka, miksujemy przez krótką chwilę i wsypujemy
mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub kwadratową o
boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Kiedy
biszkopt wystygnie, delikatnie odrywamy od niego papier, papier wkładamy do blaszki, układamy na nim
biszkopt, następnie ponczujemy zalewą z
brzoskwiń.

Masa soczkowa:1 szklankę soku zagotowujemy z tłuszczem i
cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mieszankę i gotujemy
budyń (będzie bardzo gęsty). Od razu wykładamy go na
biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. Kiedy masa schłodzi się do temperatury pokojowej, wkładamy ciasto do lodówki do zgęstnienia.



Obie
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
wody, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie jednym ruchem przelewamy do
jogurtu i miksujemy do połączenia składników.UWAGA: W tym momencie sprawdzamy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, dodajemy pożądaną ilość
cukru pudru(!).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Krem wkładamy do lodówki na taką ilość czasu by uzyskał konsystencję bardzo gęstej
śmietany.Kiedy to nastąpi wykładamy go na masę soczkową i wygładzamy powierzchnię.Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.



Ostatnia warstwa.Dwie ostatnie
galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie do lodówki do częściowego zgęstnienia (coś a la gęsty
kisiel).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, układamy je na
masie jogurtowej.

Kiedy
galaretki zaczną tężeć, wykładamy je delikatnie na
brzoskwinie i wkładamy do lodówki na parę godzin.Gotowe !