ßßß
inspiracjabiszkopt:3 średnie jaja3 kopiaste łyżki cukru1,5 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanej2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa Kubusiowa:0,5 litra soczku marchew - jabłko - brzoskwinia1,5 paczuszki (60 gram) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru2 kopiaste łyżki cukru100 gram miękkiego masłamasa śmietanowo - jogurtowa:200 gram śmietany kremówki 30%170 gram (mały kubeczek) jogurtu naturalnego2 kopiaste łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego2 kopiaste łyżki żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)1/3 szklanki wrzącej wody1 galaretka brzoskwiniowa na góręponcz: sok z połowy cytryny + 1/3 szklanki letniej wody (użyłam soku z pigwowca)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.1 szklankę soku zagotować w rondlu, w drugiej dokładnie rozprowadzić budyń, cukier, wymieszać, wlać do gotującego się soku i ugotować jak tradycyjny budyń, schłodzić. Potem stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać (najlepiej blenderem) do całkowitego połączenia składników.Następnie masę wylać na schłodzony, nasączony ponczem biszkopt, wyrównać wierzch, wsadzić na 60 minut do lodówki do stężenia.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jogurt, wymieszać, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę budyniową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wrzącej wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wylać na masę śmietanową, wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).