ßßß
Ciasto z jabłkami, ale nie na cieście francuskim; tym razem sam przepis pochodzi z Francji :-). Delikatne, wilgotne, bardzo smaczne, z nutą rumową i dużymi kawałkami jabłek. Pychota! Mimo, że ciasto proste i z podstawowych składników, czuć w nim francuską elegancję ;-). Świetnie się przechowuje przez kilka dni, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość.Składniki:3/4 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli4 duże jabłka2 duże jajka2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków3 łyżki ciemnego rumupół łyżeczki ekstraktu z wanilii115 g masła, roztopionego i przestudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Jabłka (jędrne i kwaśne) obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą 2 - 2,5 cm kostkę.W misie miksera umieścić jajka i cukier. Roztrzepać, tylko do połączenia i ubić (dosłownie przez chwilę) do otrzymania jednolitej mieszanki (gładkiej emulsji) i lekkiego spienienia - nie ubijamy do puszystości! Dodać rum i wanilę, zmiksować. Dodać roztopione i przestudzone masło, następnie przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wymieszać z kawałkami jabłek, by były pokryte ciastem.Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić lub podawać ciepłe, z bitą śmietaną lub lodami.Smacznego :-).
Źródło przepisu - DavidLebovitz.com .