Wykonanie

Ciasto z
jabłkami, ale nie na cieście francuskim; tym razem sam przepis pochodzi z Francji :-). Delikatne, wilgotne, bardzo smaczne, z nutą
rumową i dużymi kawałkami
jabłek. Pychota! Mimo, że ciasto proste i z podstawowych składników, czuć w nim francuską elegancję ;-). Świetnie się przechowuje przez kilka dni, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość.Składniki:3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 duże
jabłka2 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 łyżki ciemnego
rumupół łyżeczki ekstraktu z
wanilii115 g
masła, roztopionego i przestudzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
sól i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Jabłka (jędrne i kwaśne) obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą 2 - 2,5 cm kostkę.W misie miksera umieścić
jajka i
cukier. Roztrzepać, tylko do połączenia i ubić (dosłownie przez chwilę) do otrzymania jednolitej mieszanki (gładkiej emulsji) i lekkiego spienienia - nie ubijamy do puszystości! Dodać
rum i
wanilę, zmiksować. Dodać roztopione i przestudzone
masło, następnie przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wymieszać z kawałkami
jabłek, by były pokryte
ciastem.Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić lub podawać ciepłe, z
bitą śmietaną lub
lodami.Smacznego :-).

Źródło przepisu - DavidLebovitz.com .