Wykonanie
Szarlotka to moje ulubione ciasto. Wzięłam przepis na szarlotkę z naszego bloga i zamieniłam kilka składników. Chciałam sprawdzić czy po zamianie
pszennej mąki i
cukru, ciasto będzie tak samo smaczne. W smaku nie wyczułam znacznej różnicy, poza tym że dłużej się piecze, jest bardziej sycąca i przede wszystkim zdrowsza..
Składniki10 średnich
jabłek1,5 szklanki
maki pszennej1 szklanka fruktozy1
budyń śmietankowy w proszku bez
cukru1/2 kostki
masła3
jaja1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
jogurtu naturalnegoWykonanieDo miski wrzuciłam
mąkę, pół szklanki fruktozy,
żółtka,
jogurt,
proszek do pieczenia, ekstrakt i
masło, zagniotłam ciasto.
Białka posypałam szczyptą
soli i wstawiłam do lodówki na 10 minut. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika na 30 minut.
Jabłka obrałam ze skóry, wycięłam gniazda nasienne i starłam na grubych oczkach tarki. Formę o wymiarach 24cm x 30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno foremki wyłożyłam większą część ciasta, wyrównałam palcami na grubość ok. centymetra. Na ciasto wyłożyłam
jabłka, z
białek ubiłam pianę, dodając pozostałą cześć fruktozy i
budyń. Pianę wyłożyłam na
białka i posypałam ją
cynamonem. Zamrożony kawałek ciasta starłam na grubych oczkach tarki na pianę. Szarlotkę piekłam 60 minut w temp. 170 st.Opracowała Edyta