ßßß
Składniki10 średnich jabłek1,5 szklanki maki pszennej1 szklanka fruktozy1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru1/2 kostki masła3 jaja1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki jogurtu naturalnegoWykonanieDo miski wrzuciłam mąkę, pół szklanki fruktozy, żółtka, jogurt, proszek do pieczenia, ekstrakt i masło, zagniotłam ciasto. Białka posypałam szczyptą soli i wstawiłam do lodówki na 10 minut. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika na 30 minut. Jabłka obrałam ze skóry, wycięłam gniazda nasienne i starłam na grubych oczkach tarki. Formę o wymiarach 24cm x 30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno foremki wyłożyłam większą część ciasta, wyrównałam palcami na grubość ok. centymetra. Na ciasto wyłożyłam jabłka, z białek ubiłam pianę, dodając pozostałą cześć fruktozy i budyń. Pianę wyłożyłam na białka i posypałam ją cynamonem. Zamrożony kawałek ciasta starłam na grubych oczkach tarki na pianę. Szarlotkę piekłam 60 minut w temp. 170 st.Opracowała Edyta