ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Szarlotka z mąki pełnoziarnistej

Od kuchni..Szarlotka z mąki pełnoziarnistej

nazwa

Wykonanie

Szarlotka to moje ulubione ciasto. Wzięłam przepis na szarlotkę z naszego bloga i zamieniłam kilka składników. Chciałam sprawdzić czy po zamianie pszennej mąki i cukru, ciasto będzie tak samo smaczne. W smaku nie wyczułam znacznej różnicy, poza tym że dłużej się piecze, jest bardziej sycąca i przede wszystkim zdrowsza..
Składniki
10 średnich jabłek
1,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka fruktozy
1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
1/2 kostki masła
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Do miski wrzuciłam mąkę, pół szklanki fruktozy, żółtka, jogurt, proszek do pieczenia, ekstrakt i masło, zagniotłam ciasto. Białka posypałam szczyptą soli i wstawiłam do lodówki na 10 minut. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika na 30 minut. Jabłka obrałam ze skóry, wycięłam gniazda nasienne i starłam na grubych oczkach tarki. Formę o wymiarach 24cm x 30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno foremki wyłożyłam większą część ciasta, wyrównałam palcami na grubość ok. centymetra. Na ciasto wyłożyłam jabłka, z białek ubiłam pianę, dodając pozostałą cześć fruktozy i budyń. Pianę wyłożyłam na białka i posypałam ją cynamonem. Zamrożony kawałek ciasta starłam na grubych oczkach tarki na pianę. Szarlotkę piekłam 60 minut w temp. 170 st.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2015/01/od-kuchniszarlotka-z-maki-penoziarnistej.html